Allah taş yaparlı dini eğitim yanlış
Cumhuriyet Universitesi İlahiyat Fakultesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doc. Dr. M. Doğan Karacoşkun, AA muhabirine yaptığı acıklamada, ailenin, cocuğun dini gelişiminde en fazla etkiye sahip olduğunu kaydetti.
Bireyin diğer tum davranışlarının şekillenmesinde olduğu gibi Allah inancı ve diğer dini icerikli konularda da ailenin etkisi altında kaldığını ifade eden Karacoşkun, ''Ozellikle 2-6 yaş arası cocuklar, kolay inanırlık ve taklit ozellikleri gereği anne-babanın her soylediğine inanır ve onların her yaptıklarını taklit etmeye calışırlar. Bunu yaparken de ne bir şuphe duyar, ne de itiraz etmeyi duşunurler'' dedi.
Bu donemde cocuğa verilen dini eğitim, bu konularda kullanılan ifadeler, ozellikle de korkutucu yaklaşımların, onun dini gelişimi acısından son derece onemli olduğunu vurgulayan Karacoşkun, şunları kaydetti: ''Orneğin, Allah ile ilgili olarak, 'Allah seni gokten izliyor, sana ceza verecek', 'Yaramazlık yaptığında seni cehenneminde yakar', 'Allah seni taş eder' gibi ifadeler, Allah'ı, cocuğun zihninde ceza veren bir varlık olarak algılamasına yol acacaktır. Cocuğun yaramazlık olarak değerlendirilen davranışlarıyla baş edebilmek icin 'Allah' kavramını kullanmak, her ne kadar bilincsizce yapılıyor olsa dahi, son derece yanlış ve tehlikelidir. Bu şekildeki yanlış din eğitiminin, yanlış bilgilendirme ve yonlendirmenin en onemli etkisi, cocuğun kişilik yapısı uzerinde olacaktır.''
-COCUK VE ALLAH KAVRAMI-
Allah, ahiret, cehennem gibi dini konuları, birer korku unsuru olarak algılayan cocukların, ailelerin bu konulardaki ısrarlı korkutmaları karşısında ve zamanla bu korkularını daha da derinleştirerek, ceşitli gelişim sorunları yaşayabileceklerini anlatan Karacoşkun, ayrıca cocukların Allah ve din ile ilgili konuları, olumsuz duygu ve duşuncelerle değerlendirebileceklerini bildirdi.
Cocukların her şeyden once ilgi ve sevgiye ihtiyac duyacağını ifade eden Karacoşkun, şoyle devam etti: ''Bu anlamda, ilgi ve sevgi gorduklerine yaklaşır, korku ve baskı gorduklerinden kacmak isterler. Aslında yetişkinler de aynı yapıdadır. Ama cocuklarda bu yonelimlerin oranı daha yuksek olur. Cunku onlar, korku ve baskıyı goğusleyebilmede bir yetişkin kadar guclu olamazlar. Bu nedenle, cocukların zihinlerindeki ve kalplerindeki Allah anlayışı, kesinlikle onları seven ve onlarla sevgi ve merhametle ilgilenen bir varlık şeklinde olmalıdır.''
-COCUKLARA ALLAH KAVRAMI NASIL OĞRETİLMELİ?-
Yine cocuklar icin ozellikle hayatın ilk yıllarındaki guven duygusunun gelişiminin ileriki hayattaki guven duygusunun yaşanma şeklini belirleyecek kadar onemli olduğunu vurgulayan Karacoşkun, ''Bu nedenle, onlara kızan ve ceza veren bir Allah anlayışı, onlarda guven oluşturmayacaktır. Ustelik yetişkinlerin, ibadet ve dua gibi dini davranışlarla yoneldikleri ve en guclu olduğunu soyledikleri Allah isimli varlığın, cocuklara kızan ve onları cezalandıran birisi olması, cocuğun tum hayata ve dış dunyaya olan guvenini sarsacaktır'' diye konuştu.
Karacoşkun, bu konuda şu onerilerde bulundu: ''Cocuklara dini konular ve ozellikle Allah kavramı oğretilirken, Allah'ın onları seven, onlara merhametle yaklaşan bir varlık olduğu anlayışı one cıkarılmalıdır. Bu anlayışla yetişen cocuk Allah'tan korkarak kacmak yerine, O'nu her zaman kalbinde duyarak, kendini guvende hissedecektir. Onemli olan onun 'Allah cocuklara kızmaz ve onları cezalandırmaz' duşuncesinin aksine, 'onlara merhamet eder ve onları sever' şeklinde duşunebilmesini sağlayabilmektir. Bu inanc ve anlayış cocuğun zihnine yerleştirildiğinde, hem sağlıklı bir dini gelişime imkan sağlanabilecek hem de onun temel guven duygusu, olumlu bir şekilde kişiliğinde yer alacaktır.''
AA
haber7.com
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- "Allah taş yapar"lı dini eğitim yanlış