Gezdiğim yerlerde gencler bana gencler muhendislik okuyoruz sadece dunyalık şeyler oğreniyoruz ,dine ait bir şeyler oğrenmediğimiz icin kendimizi kotu hissediyoruz diyorlar.Bir başkası geliyor ben muhasebeciyim gunde 8-9 saat hesap yapıyorum sadece 1 saat Kuran okuyorum kendimi kotu hissediyorum diyor.

Pekiyi Allah bizden işlerimizi bırakıp sadece Kuran okumamızı mı istiyor?
Bazıları boyle duşunuyor sadece Kuran okursam,ilim oğrenirsem iyi insan olurum.
Bu duşunceler Kur'an'ın anlattıklarından cok ama cok uzaktır.
Bu Kuran senin neden kutuphanede,mescid de kapanmanı istesin?
Aksine "Gokyuzune bakın ;yeryuzunde gezin"diye bize emrediyor.
"Yeryuzunde gezin"ayetinin tefsirini tefsir kitaplarında bulamazsın.
Nerede bulabilirsin ?
Yeryuzunde ibret alarak gezdiğinde bulabilirsin .
"Ustlerinde kanatlarını acıp yumarak ucan kuşları gormuyorlar mı?"ayetinin gramar analizini yapmak anlamını cıkarmak değildir.
Ne olacak oyleyse?
Bizzat dışarı cıkıp kuşları izlemek ve tefekkur etmektir.
Allah hayatı tefekkur ederek yaşamamızı istiyor.

Kur'an'ı okudukca dunyaya yonlendiriyor;dunyada tekrar seni bu Kur'an'a yonlendiriyor.
Tekrar,tekrar Allah'ın vahiy ayetlerinden ,yarattığı kainattaki ayetleri arasında gidip gelmek. Kur'an'ın methodu budur.

Bu ayetlerden birisi Suleyman (aleyhisselam)'ın duasıdır.
Peygamberler dua yaptıklarında tovbe icin ve gelecek nesiller icin dua yaparlar değil mi?
Bu duayı dinleyin :"Rabbim beni bağışla,bana mulk armağan et " "Benden sonra hic kimseye nasib olmayan bir mulk bana armağana et ,şuphesiz sen bağışta bulunansın" dedi.
O kadar ver ki,benden sonra gelecek insanların hak edemeyeceği bir mulk.
Suleyman (aleyhisselam) ne istiyor ?
Beni bağışla.
Bana mulk ver.
Bununla da yetinmeyip,benden başkasına verme diye dua etti.
Bu nasıl uygun olabilir ?Sadece dunyalık istiyor.
Bu dua'nın guzelliği,onun onceliğindedir.
Ya Rabbi beni bağışla demesini anlayabilirsen gerisini anlayabilirsin.

İnsan bu dunyada ancak bir yere kadar iyilik yapabilir.
Nihayetinde olum meleği gelip canımızı alacaktır.
Olumumden sonra devam edecek olan şey nedir?
Sadaka cariye değil mi?Arkada bıraktığın iyilik.
Suleyman (aleyhisselam) buyuk guc ve hukumranlık sahibi idi. Allah'ım bu toprakları buyut,başka hic kimseye vermeyeceğin yuce hukumranlık ver diye dua ediyordu.
Suleyman (aleyhisselam) Davud (aleyhisselam)'ın oğlu olduğu icin bu ilim gereği sadece birey,aile ve toplum olarak nasıl yaşanacağını değil,yonetici olarak da ne gerektiğini biliyordu.Suleyman (aleyhisselam)'ın malı mulku onu davasından vazgecirmemiştir. Gucu var ama onu bozmuyor .O yuzden daha fazla istiyor ki,butun gucu ve varlığı ile dine hizmet edebilsin.
Oysa bazıları guclendikce yolsuzluk ve fesat yapmaya eğilimlidir.

Bazı insanların şohrete tahammulu olmuyor.Bazıları parayı tasaruf yapamıyor.Bazıları iltifatı sevmez.. Bazıları sabah kalmak da zorlanırlar .Herkesin zaafı farklı farklıdır.
Sonraki ayet'e bakın "Bunun uzerine ruzgarı onun emrine verdik"
"Dalgıc ve inşaat ustası şeytanları da"
Ne kadar guclu binalar yapılırsa yapılsın kasırgaya karşı koruyamıyorlar değil mi ?Milyarlarca dolar savunma sistemleri yapsalar bile ruzgara karşı bir şey yapamıyorlar.
Bu yuzden bizden beklenen şey yeteneklerimizi tespit edip , Allah yolunda onları kullanacağımıza soz vermektir.Bu gayet normal.Bu dunyayı istemek değildir.
Ayetin başında olduğu gibi Rabbim beni bağışla ,bunun tamamı senim mağfiretini kazanabilmek icindir .Ne kadar cok amel işlersem işleyeyim bunlar yetmeyecektir.Benden sonrada amellerimin devam etmesi icindir.
Allah insanlara faydası dokunanlardan ve O'nun guzel ve mukemmel Kitabını anlayanlardan olmayı nasip eylesin.