Sual: Hastayı ziyaret farz mıdır?
CEVAP
Farz değil, sunnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Muslumanın, musluman uzerinde beş hakkı vardır: Selamını almak, hastalanınca ziyaret etmek, cenazesine gitmek, davetine icabet etmek, aksırıp da elhamdulillah dediği zaman, yerhamukallah demektir.) [Muslim]
(Biri ile arkadaş olunca, kimliğini oğren! Hasta olursa ziyaretine, olurse cenazesine gidersin.) [Beyheki]
(Hasta ziyareti icin bir mil, iki kişinin arasını duzeltmek icin iki mil, Allah icin dost edindiğin birini ziyaret icin uc mil uzakta da olsa git!) [İbni Ebiddunya]
(Allahu teÂl birine, (Ben hastalandım, beni ziyarete gelmedin) buyurur. O kimse, (Ya Rabbi, seni nasıl ziyaret edeceğimi bilmiyorum) deyince de, (Falanca musluman hastalandığında, ziyaret etseydin, beni bulurdun) buyurur.) [Muslim]
(Hasta ziyareti guzel iştir.) [Taberani]
Birisi hastalanınca hemen ziyarete gidilmez. Sık sık gitmek de doğru değildir. En fazla iki gunde bir gidilebilir. Peygamber efendimiz, (Hastayı ziyaret uc gunden sonradır. Ziyareti de seyrek yapın. Dalgınsa ziyaret gerekmez) buyurmuştur. (Deylemi)
Ziyareti ganimet bilmeli
Hastayı ziyaret etmeyi ganimet bilmelidir! Cunku cok sevaptır. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Hasta ziyaret eden kimse icin, yetmiş bin melek, ertesi gun aynı vakte kadar istiğfar eder.) [Şirazi]
(Hasta ziyaretine giden kimse, Allah’ın rahmetine girer, onun yanında oturunca da bu rahmete gomulmuş olur.) [Beyheki]
(Bir hastayı ziyaret edip, yanında bir miktar oturan muslumana, bir an gunah işlenmemiş bir yıllık amel sevabı verilir.) [Ebu Nuaym]
(Bir gunde şu beş şeyi yapan Cennet ehli olur: Hastayı ziyaret, cenazeye gitmek, Cuma gunu oruclu olmak, Cumaya gitmek, sadaka vermek.) [E.Ya’la]
[Cuma gunu oruc tutmak isteyen, perşembe ile veya cumartesi gunu ile beraber tutmalıdır!]
Peygamber efendimiz, ziyaretciye cok sevap verildiğini bildirince, oradakiler, hastaya da sevap olup olmadığını sordular. (Hastaya kat kat daha cok sevap verilir) buyurdu. (Taberani)
Ziyarete yeni elbise ile değil, her gun giyindiği elbise ile gitmelidir! Hastanın başucunda değil, ayak ucunda oturmayı tercih etmelidir!
Hastanın yuzune bakmayıp, sağa sola bakmak veya onune bakmak uygun olmadığı gibi, devamlı olarak hastanın yuzune bakmak da uygun değildir.
Hastanın yanında asık suratla durmamalıdır! Guzel şeylerden bahsetmeli, iyileşmesi icin dua etmelidir! Hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Hastayı ziyaret eden kimse, musafeha etsin ve elini hastanın alnına koyup, halini sorsun ve onun icin şifa ve uzun omur dilesin, ondan dua da istesin. Cunku hastanın duası meleklerin duası gibidir.) [Beyheki]
Peygamber efendimiz, bir hastayı ziyaret edince, (Bir şeyin yok, inşaallah bu rahatsızlığın, gunahlarını temizler) buyururdu. (Buhari)
Ziyarette hastanın yanında cok oturmak, uygun değildir. Peygamber efendimiz, (Hasta ziyaretini kısa tutmak sevaptır) buyurmuştur. (Bezzar)
Hasta da, halinden şikayet etmemelidir! Peygamber efendimiz, (Sadakayı gizli veren, musibetini gizleyen, halini Allah’a arz eden icin, Allahu teÂl buyurur ki: Kulum verdiğim belaya sabretti. Ziyaretcilere beni şikayet etmedi. Ben de onun vucudunu daha sıhhatli kılarım. Gunahsız olarak iyileşir. Olurse rahmetime kavuşur) buyuruyor. (Taberani)
Hasta hÂlinden şikayet etmediği gibi, “Beni ziyarete gelmiyorlar” diye de şikayet etmemelidir! Kendisini ziyarete gelmeyenin bir mazeretinin olabileceğini duşunmeli, ona suizan etmemeli, kusmemelidir! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Birbirinizle munasebeti kesmeyin! Musluman kardeşine uc gunden cok dargın durmak helal değildir.) [Buhari]
(Musluman kardeşine, uc gunden fazla dargın duran kimse, olunce Cehenneme gider.) [Nesai]
Sual: Hasta ziyaretine giderken cicek goturmek hıristiyan Âdeti midir?
CEVAP
Mubah işlerde gayrı muslimlerin Âdetine uymak gunah olmaz. (Hadika)
Ziyarete giderken cicek goturmek gunah değildir. Hadis-i şeriflerde, (Kime guzel kokulu cicek ikram edilirse reddetmesin, onu alıp koklasın) ve (Kırmızı gulu koklayıp da bana salevat getirmeyen, bana eziyet etmiş olur) buyuruldu. (Şir'a)
Sual: Bir arkadaş, hastalığında kendisini ziyaret edemediğim icin bana darılıp kusmuştur. Hastayı ziyaret etmek farz mı?
CEVAP
Hasta ziyareti sunnettir. Hastanın kimsesi yoksa vacip olur. Sunnet olan hasta ziyaretini yapmayana kusmek haramdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Muslumana, uc gunden fazla dargın duran, Cehenneme gider.) [Nesai]
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Hasta ziyareti