Sual: Allah’tan korkan muslumanın vasıfları nelerdir?

CEVAP
Allah’tan korkan bir kimse, Onun emirlerini yapmaya, yasaklarından sakınmaya titizlikle calışır. Hic kimseye kotuluk yapmaz. Kendine kotuluk yapanlara sabreder. Yaptığı kusurlara tevbe eder. Sozunun eri olur. Her iyiliği Allah icin yapar.



Kimsenin malına, canına, namusuna goz dikmez. Calışırken, alış veriş ederken, kimsenin hakkını yemez. Herkese iyilik eder. Şupheli şeylerden kacınır. Makam sahiplerine, zalimlere yaltaklanmaz. İlim ve ahlak sahiplerine saygı gosterir.



Arkadaşlarını sever ve kendini sevdirir. Kotu kimselere nasihat verir. Onlara uymaz. Kucuklerine merhametli ve şefkatli olur. Misafirlerine ikram eder. Kimseyi cekiştirmez. Keyfi peşinde koşmaz. Zararlı ve hatta faydasız bir şey soylemez. Kimseye sert davranmaz. Comert olur. Malı ve mevkii herkese iyilik etmek icin ister.



RiyakÂrlık, iki yuzluluk yapmaz. Kendini beğenmez. Allahu teÂlÂnın her an gorduğunu ve bildiğini duşunerek hic kotuluk yapmaz. Onun emirlerine sarılır. Yasaklarından kacar. İşte, Allah’tan korkanlar milletine, ulkesine faydalı olur.



Allahu teÂlÂ, Kur’an-ı kerimde, inananları şoyle tarif etmektedir:

(Rahim olan Allahu teÂlÂnın kulları, yeryuzunde gonul alcaklığı ile vakar ve tevazu ile yururler. Cahiller, onlara sataşacak olursa, bunlara [sağlık ve selamet sizin uzerinize olsun gibi] guzel soz soyler, [buyuk bir yumuşaklık gosterirler.] Onlar geceleri secde yapar ve kıyÂmda dururlar [namaz kılarlar.] Onlar, “y Rabbi, Cehennem azabını bizden uzaklaştır. Cehennem azabı devamlıdır ve cok şiddetlidir. Orası şuphesiz kotu bir yer ve kotu bir duraktır” derler. Bir şey verdikleri zaman, israf etmez, cimrilik de yapmazlar, ikisi ortası bir yol tutarlar. Kimsenin hakkını yemez, Allah’a şerik koşmaz, Ondan başkasına yalvarmazlar. Allah’ın dokunulmasını haram ettiği cana kıyıp, haksız olarak kimseyi oldurmez, zina etmezler. Bunlardan birini yapanın Kıyamette azabı kat kat olur, orada zelil ve hakir olarak ebedi bırakılır. Ancak, Allah, tevbe eden ve doğru iman eden ve ibadet ve faydalı iş yapanların kotuluklerini iyiliğe cevirir. Allah, af ve merhamet sahibidir. Tevbe edip, amel-i salih işleyen, Allahu teÂlÂya [tevbesi makbul ve Onun rızasına kavuşmuş olarak] doner. Onlar yalan yere şahitlik yapmaz, faydasız ve zararlı işlerden kacınırlar. Kendilerine Âyetler okunduğu zaman, kor ve sağır davranmazlar, [dikkat ile dinleyip bu Âyetlerle kendilerine yapılması emredilen şeyleri yaparlar.]) [Furkan 63-73]
__________________