İslami hassasiyeti olan arkadaşlar icin olduğu gibi yayınlıyorum, belki destek olmak isteyen olur.

Cumleten hayırlı gunler dostlar.

Konuyla alakalı olarak aşağıda geniş bir bilgiyi paylaşıyorum. Bunun dışında gerek ulusal medyada gerekse Dunya basınında binlerce haber bulmanız mumkun. Basında cıkan haber linklerini paylaşmanın site kurallarına uygun olup olmadığını bilmediğim icin paylaşmak istemedim ama konu başlığında Google'de yapacağınız aramada soz konusu haberleri bulabilirsiniz.

Konuyla ilgili olarak nasıl destek vereceğinize dair size yardımcı olacak birde video paylaşmak istiyorum. Video'nun konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olacağını duşunuyorum.

Şimdiden destek olan herkese ve bu imkanı veren site yonetimine teşekkurlerimi bildiriyorum.

Alıntı

Videoda anlatılan siteye giriş icin adresi:https://gtldcomment.icann.org

ICANN‘ in 12 Ocak 2012 ayında başlattığı program cercevesinde tabiri caizse aklınıza gelen her uzantıyı satın alabileceksiniz. Dunya capında ses getiren bu program ulkemizde pek ilgi gormedi. Jenerik alan adları icin ulkemizden sadece İstanbul Buyukşehir Belediyesi ve Asia Green IT System Bilgisayar San. Ve Tic. Ltd. Stibaşvuru yaptı.
ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) tarafından kabul edilen ve .com, .net gibi alan isimleri yerine sektor veya marka adının kullanılmasını on goren, teknoloji, otomotiv, beyaz eşya sektorlerinde faaliyet gosteren dunya markalarının buyuk ilgi gosterdiği yeni uygulamaya Turk markaları rağbet etmedi.
” Turk firmaları ve markalar olayın ciddiyetinin farkında değiller”
Dunya capında Canon’dan Fiat’a kadar bir cok firmanın başvuru yaptığı programdaki kıran kırana mucadele 101 başvuru yapan Google ile 76 başvuru yapan Amazon arasında geciyor. Dunya devlerinin bu programa rağbet gostermeleri programın ne kadar onemli olduğunu gosteriyor. Fakat ulkemizde bunun onemi daha kavranmış değil.
Dunya capında ciddi manada ilgi goren bu programın ulkemizde gundeme gelmemesi ve Turk markaların yeni jenerik alan daları icin başvuru yapmamasının nedeni, başvuru maliyetinin 500 bin dolara kadar ulaşması olarak gosteriliyor. Fakat yeni gTLD uzantılarının rekabet gucunu ne kadar etkileyeceğini Turk firmaları farkına varmış değil.
Yeni nesil jenerik alan adlarının 2013 yılından itibaren kullanıma gececeği tahmin ediliyor.
Yeni gTLD uygulaması ne getiriyor?
Uygulama başvuru yapan firmaların başvurusu kabul edildiğinde, firmalar ve kurumlar istedikleri uzantıda alan adları alabilecekler. Bunun sayesinde firmalar veya kurumlar kefline.bilisim veya fiat.otomotiv gibi alan adlarına sahip olabilecekler.
ICANN’in yayınladığı en guncel listeye gore Dunya capında yapılan başvuru sayısı 1930′u gecmiş durumda. Turkiye’den yukarıda belirttiğimiz gibi İstanbul Buyukşehir Belediyesi’nin .istanbul ve .ist başvuruları dışında, sadece Asia Green IT System Bilgisayar San. ve Tic. Ltd. Sti. kendi alan adı uzantılarına sahip olmak icin başvuruda bulundu.
Asia Green IT System Bilgisayar San. ve Tic. Ltd. Sti. nin başvuru yaptığı yeni gTLD dizini arasında en onemlileri olarak.
.ISLAM
.HALAL
gosteriliyor. Bu alan dışında Orta Doğu bolgesiyle alakalı onemli sayılacak alan adlarına da başvurmuş.
Şirketin ICANN‘ ın resmi sitesindeki başvurusunu okuduğumuzda .ISLAM ve . HALAL domain isimleri icin başvuracak kişi veya kurumların kabul etmesi gereken bazı kurallar var.
.ISLAM gTLD icin başvuru yapan kişi ve kurumlardan istenen şartlar.

1. Başvuru yapan, elektronik ortamda Kelime-i Şahadet getirecek; ” Allahdan başka ilah yoktur ve H.z Muhammed onun kulu ve elcisidir” cumlesini elektronik ortamda soylenmesi. Buradan anlaşıldığı gibi firma .ISLAM gTLD alan adlarını Musluman olmayan kişi veya kurumlara vermeyecek.
2. .ISLAM gTLD alan adlarını kullanan sitelerde H.z Peygamberi inkar eden veriler girilmeyecek.
3. İslam ve Kuran hakkında İslam inancını rencide eden mesajlardan kacınılacak.
4. Site ve kullanıcıları İslami ilkeleri rencide edici yayınlardan kacınacaklar
5. .ISLAM gTLD uzantılı siteler, radikal ve teror faaliyetleri icin iletişim veya koordinasyon aracı olarak kullanılmayacak.