B i s m i l l  h i r r a h m a n i r r a h i m
EsselÂmu aleykum.
Konu : Ezan Okunurken Neler yapılır..
“ (Peygamber s.a.v.)Muezzin ezan okur iken şahadet bolumunde: Ben de, ben de, derdi.” ( Faydul kadir hadis no 6724)
Yukarıdaki 6724 nolu Peygamber s.a.v.’in sahih hadisi şerifi ezan okunurken ve ezan sonrası yapılan duaların faziletine işaret etmektedir.
Şoyle ki: Ezan başlayınca susmak, okunan ezanın cağrısına cevap vermek. Muezzinin soylediği kelimeleri aynen icinden tekrar etmek de cok sevaptır.
İşte yukarıdaki hadisi şerifte; muezzin ‘Eşhedu enlÂilÂha illÂllah’ (Allahtan başka ilÂh olmadığına şahadet ederim) deyince Peygamber s.a.v. ben de, ben de diyerek yanıt verirmiş.
Ancak, ezandaki ‘Hayy alessalÂh’ ve ’Hayy alalfelÂh’ buyruklarında aynı kelimeler tekrar edilmez. Bunların yerine ‘L havle vel kuvvete ill billÂh’ denir.
Sabah namazı ezanında ise muezzinin ‘EssalÂtu hayrun minen nevm’ (Namaz uykudan daha hayırlıdır) Deyince, ‘Sadakta ve natakta bilhak’ (evet doğruyu soyledin ve hak olanı ifade ettin denir.
Okunan ezana yukarıdaki yanıtları veren mumin ayrıca ezanın sonunda bir de vesile duÂsı okursa daha cok sevap alır. Hem de Efendimiz (s.a.v.)'in şefaatine Allah’ın izni ile nÂil olur.
“Vesile Cennetin en yuksek derecesidir. Ondan daha ustun makam yoktur. Allah’a bana vesileyi vermesi icin dua edin.” ( Faydul kadir hadis no 9674 )
“Muezzini işitirseniz aynısını tekrarlayın bana salavat getirin. Salavat getirene Allah on misli sevap verir. Ve benim icin Allah’tan vesileyi isteyin. Cunku vesile Cennette Allah’ın bir kuluna nasip olacaktır.(yuce Allah’tan) Dilerim ki oda bana nasip olur. Kim bana vesile icin dua ederse ona şefaatim helÂl olur.”
( Faydul kadir hadis no 702 )
Vesile duası şoyledir: her ezandan sonra okunursa cok sevap kazandırır; Allahumme rabbe hazihiddaveti ttammeti vessalatil kaimeh, Âti seyyidina muhammeden el vesilete, vel fadilete, veddereceterrafia, vebashu makaman mahmuden ellezi vaaddehu inneka l tuhlifu lmiad. Velhamdulillahi rabbilalemin.
Turkce anlamı: Allah’ım ey bu tam davetin ve kılınacak namazın Rabbi, Muhammed s.a.v.’e Vesileyi, fazileti ve yuksek dereceyi ver Onu kendisine vaadettiğin Makam’ı Mahmu’da ulaştırŞuphe yok ki, sen vadinden donmezsin. Hamd (ovme ve ovulme) Âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur.
“ Ezanı işitirsen Allah’ın cağrısına cevap ver.” (Faydul kadir hadis no 689 )
(Ezana kulak ile cağrı vermek, muezzinin soylediklerini tekrarlamaktır. Beden ile cağrı vermek ise camiye gidip cemaatle namaz kılmaktır. Burada esas olan hem kulak hem de beden ile cevap vermektir.)
Yuce Rabbim hepimizi Kuran ve peygamber yolundan ayırmasın. Hepimize dunya ve ahiret guzellikleri nasip etsin. Hepimizi peygamberimiz s.a.v. me Cennette komşu eylesin.
Sevgiler ve saygılar. Hoşca kalın. Mekkavi…
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Ezan Okunurken Neler yapılır..