Susmanın SevÂbı
Dilin Âfetleri cok ve kendini bunlardan korumak zor olduğu icin, elden geldiği kadar susmak en iyi caredir. O hÂlde insan, zarûret mikdarından fazla konuşmamalıdır. Dediler ki (abdÂllar), yani yuksek derecedeki veliler, konuşması, yemesi ve uyuması zÂruret mikdarında olan kimselerdir.
ALLAH TeÂl ve Tekaddes hazretleri buyurmuşdur:
Doğru soylemek, hayırla buyurmak, ve insanların arasını bulmak haric konuşmada hayır yokdur. (NisÂ: 114)
Muaz İbni Cebel radıyallahu anhdan;
Ya ResûlALLAH! Bana nasihat et.
Peygamberimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-;
Diline sahib ol!
Muaz radıyallahu anh tekrar sordu.
Ya ResûlALLAH! Bana nasihat et.
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem;
Anan seni kaybetsin ya Muaz! İnsanların yuz ustu Cehenneme duşmelerine sebeb dillerinden başkası değildir.
Omer radıyallahu anh buyurdu ki:
Ebubekiri gordum, dilini parmağıyla tutmuş cekiyordu.
Ey Resûlullahın halifesi! Bunu ne icin yapıyorsun, deye sordum.
Bu beni ne işlere duşurmuşdur, dedi.
Haberde geldi ki; Uhud harbi gunu bir genc şehid oldu. Onu buldukları zaman aclıkdan karnına taş bağlamış olduğunu gorduler. Annesi yuzundeki toz ve toprakları silip; Cennet sana mubarek olsun dedi.
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki:
Nereden biliyorsun? Belki işine yaramayan bir işe bahillik etmişdi. Yahud kendisine faydası olmayan bir soz soylemişdi. Demek istiyorum ki hesabı ondan sorulur. Sizin sozunuzun manÂsı ise elem ve hesÂb gormez demekdir.
Sahabeden birisi der ki:
Kalbinde kasavet, bedeninde bir gevşeklik, rızkında bir kıtlık gorursen bilki sen mutlaka luzûmsuz, fuzûli şeyler konuşmuşundur.
Yunus Emre hazretlerinin şu sozleri meşhurdur.
Az soz erin yukudur, cok soz hayvanın yukudur
Bilene bu soz yeter sende cevher var ise.
TÂvûs kuddise sirruh;
Dilim yırtıcı bir hayvandır. Serbest bırakırsam beni parcalar, buyurmuşlardır.
Abdullah bin SelÂmın Cennetlik olduğunu, Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, tebşir edince ashabı kiram radıyallahu anhum, kendisine sebebini sorduklarında Abdullah bin SelÂm radıyalllahu anh:
Boş soz konuşmam ve kimseye karşı kotuluk duşunmem buyurmuşlardır.
(SÂdık DÂNÂ, Altınoluk Sohbetleri-5 s. 161-167)
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Susmanın Sevabı