Osmanli Mimarisi ve ic Mekanlar
Osmanlı mimarisi basit, kullanışlı, ince, zarif, vakur ve heybetlidir. Muhteşem saray tipi XIX.asırda Batı'dan gelerek girmiştir. Bununla beraber Allah adına yapılan camiler tamamen abidevidir. Camiler cevreleri bir suru sosyal muessese ile orulur ve bir "kulliye" teşkil ederler.
Osmanlılar fevkalÂde imarcıdır. Yapıları kendi medeniyetine ait olmasa bile ihtimamla korur. İmar gorulmediği hicbir imparatorluk koşesi yoktur. Dişinden tırnağından arttıran mutevazı mahalle zenginleri bile, bir mescid yaptıramadığı takdirde bir ceşme yaptırır veya bir mektep tamir ettirir. Toplum anlayışı fevkalÂde gucludur. Kendilerinden sonraki nesiller icinde şefkat fikri cok gelişmiştir.
Mimar Sinan'ın dunya tarihinin en buyuk mimarlarından biri belki birincisi olduğunda ittifak vardır. Bir asır yaşayan ve son yarım asrını mimarbaşı olarak geciren Sinan şu eserleri yapmıştır. 81 cami, 50 mescid, 55 medrese,19 turbe, 14 imaret, 3 hastahane, 7 su bendi (baraj), 8 kopru, 16 kervansaray, 33 saray, 32 hamam, 6 mahzen, 7 d'arulkurrÂ. Bu 441 eser butun imparatorluğa dağılmıştır.
Camiler
Osmanlı her ceşit yapı yapmıştır. Fakat en onemlileri şuphesiz camilerdir. Cami bir şehirde merkez teşkil ediyor ve pek ceşitli binalar etrafını cevirerek bir kultur sitesi halini alıyordu. Bunlara "SelÂtin Camii" deniliyordu. Başta padişahlar olmak uzere hÂnedan mensuplarının yaptırdıkları daha cok bu şekildeydi.




Topkapı Sarayı, İkinci Avlu Girişi (Bab-us Selam)


Topkapı Sarayı, Harem


Topkapı Sarayı, Yemiş Odası


Topkapı Sarayı, Harem Vitrayları














__________________