Soru: EzÂnı işiten kimse ne yapar?
Cevap: Sunnete uygun olarak okunan ezÂnı duyan kimse, işittiğini yavaşca soylemesi sunnettir. (Hayye alÂ)larda bunları soylemeyip (L havle ve l kuvvete ill billÂh) der. EzÂndan sonra, salevÂt getirilir. Sonra ezÂn duÂsı okunur. İkÂmette boyle yapılmaz.
EzÂnı işiten erkeklerin işini bırakıp, cemÂ'ate gitmesi vÂcibdir. Evinde Âilesiyle de cemÂ'at yapabilir. Fakat, cÂmi'de sÂlih imÂm varsa cÂmi'e gitmelidir!
EzÂn sunnete uygun okunmuyorsa, mesel ba'zı kelimeleri değiştirilmiş ise ve ba'zı yerinde tegannî ederek ya'nî musikîye uydurarak okuyorsa veya ezÂn sesi, teyp ve benzeri Âletlerden geliyorsa, bunu işiten, hicbir parcasını tekrar etmez. Fakat, hurmetsizlik de edilmez.
İkÂmet okunurken cÂmiye giren kimse, oturur, ayakta beklemez.

Soru: CÂmi ÂdÂbı nedir?
Cevap: CÂmiye, mescide sağ ayakla girilir ve once sol ayakkabı cıkarılır. CÂmiden sol ayakla cıkılıp, once sağ ayakkabı giyilir. CÂmiye girerken i'tikÂfa niyet edilir.
Mescide girince, iki rek'at nÂfile namaz kılmak sunnettir. Buna Tehiyyet-ul-mescid namazı denir. Mescide girince, farz veya başka namaz kılınınca, tehiyyet-ul-mescid namazı da kılınmış olur.
Kur'Ân-ı kerîm okunuyorsa, bu namaz kılınmaz. Cunku, Kur'Ân-ı kerîmi dinlemek farzdır. Farz-ı kifÂye sevÂbı, farz sevÂbıdır. Sunnet sevÂbı, farzın yanında denizde damla bile değildir.

Soru: CÂmide dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?
Cevap: CÂmide dikkat edilecek husûslardan ba'zıları şunlardır:
1- CÂminin altına abdesthÂne yapmak mekrûhtur. Cunku, cÂmilerin ustu, semÂya kadar mesciddir. Altı da boyledir. Altını şadırvan, hamÂm yapmak cÂizdir.
2- İş elbisesi ile ve buyuklerin yanına cıkılamıyacak elbise ile ve fena kokulu elbise ve corapla namaz kılmak mekrûhtur.
Soğan, sarmısak yiyen de, kokusu gitmeden cÂmiye gelmemelidir.
3- CÂmilerde ilÂhî ve mevlidleri, namaz kılanlara mÂni' olmamak şartı ile, ara sıra okumak cÂizdir.
Her zaman okuyup, Âdet hÂline getirmek cÂiz değildir.
4- CÂmide yuksek sesle konuşmak mekrûhtur. İbÂdet etmeyip, cÂmide dunya kelÂmı ile meşgûl olmak tahrîmen mekrûhtur.
Ateş odunu yiyip bitirdiği gibi, cÂmide dunya kelÂmı konuşmak da, insanın sevÂblarını giderir. İbÂdetten sonra, mubÂh olan şeyleri, hafîf sesle konuşmak cÂizdir.
5- CÂmiye abdestsiz girmek mekrûhtur.
6- On safta yer varken, arka safta durmak mekrûhtur.
7- İmÂmın, son sunneti, farzı kıldığı yerde kılması mekrûhtur. Biraz sağ veya solda kılar. CemÂ'atin aynı yerde kılması ise cÂizdir.

Kaynak: Islam Ilmihali http://www.hasbahca.net
__________________