Cennetli kadın dinini sorandır. Cennetli erkek de haramdan sakınandır, sadakatle davranandır. Kalb, ruh ve akıldaki sadakatin belirtisi, şeriatin emrine uygun davranıştır. Mesela rahatlıkla kadının yuzune bakan, sadık değildir, kalbi de temiz değildir; nazardan sakınmayanın eline zina fırsatı gecmiş olsa yapacaktır. Olgunluk, gunahları terk etmektedir. Nitekim kudsi bir hadiste şoyle buyrulmaktadır:

" Yabancı kadının erkeğe, erkeğin kadına bakması, iblisin oklarından zehirli bir oktur. Kim Ben'den korktuğu icin onu bırakırsa, bakma arzusunu oyle bir imanla değiştiririm ki, onun lezzetini kalbinde tadar."

Demek olgun bir insanın temiz kalbinin alameti, bakılması haram olan bir şeye goz tesaduf eder etmez, gozunu cevirmesidir. Cevirmezse, bakanla bakılan arasında oklar şehvet enerjisi ve şeytani hisler bakana hakim oluverir. İşte bakmazsa, Allah'tan korktuğu icin haramdan gozunu sakındırırsa, bu takdirde iman enerjisi bedenine o kadar tesir eder ki, kalbinde ve ruhunda o eserin tatlılığını hisseder. Elbette bu his manevi değil maddidir. İbadetlerimizden gevşeklik yapmamız nazardan meydana geliyor. Onun icin Şah-ı Nakşibend kuddise sırruh-ul aziz, muridlerine " Bakışların ayak ucunda olsun, ki kalbi zikrin lezzetini tadılmış olsun." buyururdu. Hadis-i şerifte:

" Uc goz ateşi gormez: Allah icin nobet bekleyen goz, Allah'ın korkusundan ağlayan goz, Allah'ın yasak ettiği şeylerden sakınan goz." buyrulmuştur.

Evlilikten sonra iki eşin birbirlerinin haklarına riayetkar olmaları gerekir. İki eşte on iki haslet olursa, dunya ve ahirette mutlu olurlar. Bu on iki haslet her aile efradında bulunması gereken guzel ahlakın temelleridir, ki şu hadis-i şerifte beyan edilmştir;

" Şu altı hasleti bana tefekkul edin, ben de sizin icin cennete kefil olayım: Konuştuğunuz vakitte doğru durust olun. Soz verdiğiniz zaman sozunuzu yerine getirin. Uzerinize bir emanet aldığınız zaman odeyin=sizi emin gorenlere karşı eminlik gosterin. Irzınızı koruyun. Gozlerinizi haramdan kapatın. Ellerinizi de sakındırın."

" Bana altı hasleti tefekkul edin, ben de sizin icin cennete kefil olayım: Mirasınızın taksimi anında birbirinizin hakkına tecavuz etmeyin. ( Allah'ın kitabındaki haklar gibimalınızı taksim edin ) Kendinizden insanların hakkını alıp onlara verin. ( Muhatabından isediğin iyiliği kenin ona yap ) Duşmanınızla savaştığınız zaman korkmayın. Ganimetlerinizde hıyanet etmeyin. Binaenaleyh zaliminizi mazlumunuzdan alı koyun."

kaynak: Muslime Genc Şuuru - Dilara Yayınları

bu konun son bolumuydu başka bi konuya başlıcam inşaAllah