İşte Hz. Osman'ın Kuran'ı 27.11.2006 22:44

Hz. Osman'a ait ceylan derisi uzerine yazılmış 28 sayfadan oluşan Kur'an-ı Kerimi Osmanlı Sultanı Abdulmecit'in torunu Bereket Şah Mevlana Muzesi'ne bağışladı
Hazreti Osman'a ait ceylan derisi uzerine yazılmış 28 sayfadan oluşan Kur'an-ı Kerim Osmanlı Sultanı Abdulmecit'in torunu Bereket Şah tarafından Mevlana Muzesi'ne bağışlandı. 50 yıldır ozel bir kasada saklanan Kur'an-ı Kerim Topkapı Muzesi'nde gorevli uzmanlar tarafından incelendikten sonra Mevlana Muzesi'ndeki yerini alacak.



Muslumanların 3. Halifesi Hz. Osman'a ait, ceylan derisi uzerine yazılmış paha bicilmeyen 28 sayfadan oluşan Kur'an-ı Kerim'in Osmanlı Sultanı Abdulmecit'in torunu Bereket Şah tarafından Mevlana Muzesi'ne bağışlandı. Bereket Şah, yıllardır ozel bir banka kasasında sakladığı Kuran'ı Kerim ile birlikte Hz Ali'nin Seceresi Hattu Bubari, Altın Tezhipli Kuran'ı Kerim ve yeşil renkli el yapımı rahleyi de muzeye teslim etti.



Mevlana Muzesi Muduru Erdoğan Erol, kendisiyle bağlantıya gecen Şah'ın, muzeye gelerek İslam tarihinin ilk dizili nushalarından olan Kur'an-ı Kerim'i teslim edeceğini acıkladığını soyledi. Şah'ın Kur'an-ı Kerim'i Mevlana Muzesi'ne bağışladığını ifade eden Erol, "Herhangi bir para talebinde bulunulmadı" dedi. Erol, 28 sayfalık Kur'an-ı Kerim'in muze gorevlilerince gercek olup olmadığının incelenmesinin ardından muzeye kabul edileceğini soyledi.



Erol, "Hz. Osman şehit olurken okuyordu. 3. Halife Hz. Osman'ın kişisel eşyası olan Kuran-ı Kerim, İslam tarihindeki ilk dizili Kur'an-ı Kerim orneklerinden sayılıyor. Hz. Osman'ın şehit olduğu sırada okuduğu rivayet edilen ve paha bicilemeyen Kur'an-ı Kerim'in tarihsel onemi bulunuyor. Topkapı Muzesi'nde sergilenen Kuran'ın da Hz. Osman doneminden kaldığı belirtiliyor."


Hz. Osman'a ait olan Kur'an-ı Kerim'in parcalarından birinin Topkapı Sarayı'nda sergilendiğini ve kutsal emanet sayıldığını soyleyen Erol, tarih uzmanlarının, diğer parcaların da Rusya ve Hindistan'da bulunduğunu bildirdiklerini ifade etti.


Antalya'da yaşayan 73 yaşındaki Osmanlı Sultanı Abdulmecit'in torunu Bereket Şah bağış yapmasının her hangi bir nedeni olmadığını belirterek burada sergilenen el yazması Kur'an-ı Kerim'leri gorunce boyle bir karar aldığını bundan dolayı değerli eseri muzeye hediye ettiğini belirtti.

Mevlana Muzesi Muduru Erdoğan Erol el yazması Kur'an-ı Kerim'i Bereket Şah'tan basın onunde teslim aldı. Erol, 28 sayfalık Kur'an-ı Kerim'in Topkapı Muzesi'nden gelen uzmanlar tarafından inceleneceğini ve tam tarihinin belirleneceğini belirtti. İnceleme sonunda Hazreti Osman'a ait olduğu kesinleşecek olan Kur'an-ı Kerim, muzedeki en eski Kur'an-ı Kerim olma ozelliğini taşıyacak.


BEREKET ŞAH KİMDİR

Hindistan'ın eski Haydarabad Nizamı Bereket Şah, Sultan Abdulmecit'in kızı Duruşşehvar'ın oğlu. İlk evliliğini Esra Birgen isimli bir Turk ile yapan Bereket'in ikinci eşi ise Avustralyalı bir kadın oldu. 3. Halife Hz. Osman'ın kişisel eşyası olan Kur'an-ı Kerim'i, İslam tarihindeki ilk dizili Kur'an-ı Kerim orneklerinden sayılıyor. Hz. Osman'ın şehit olduğu sırada okuduğu rivayet ediliyor. 28 sayfadan oluşan bolum, Kur'an-ı Kerim'in bir bolumudur. Diğer parcalarının nerede olduğu tam olarak bilinmiyor. 28 sayfadan oluşan Kuran'ı Kerim 3. Halife Osman tarafından Hz. Muhammet onu vaaz ederken yazılmıştır. Hz. Osman, Kur'an-ı Kerim'i 30 bolumde duzenleyen kişi olmuştur. 665 yılında Hz Osman'ın katledilmesiyle yazılı Kur'an-ı Kerim parcaları farklı yonetimlerde soz sahibi aileler arasında paylaşılmıştır. 1757 tarihine kadar Delhi'deki İmparatorluk kutuphanesinde kalmış fakat bu tarihte kent işgal edilince Ahmet Şah Abdali tarafından alınarak kutsanmış ve Hz Osman'ın el yazması olduğuna dair muhurlenmiştir. aktifhaber.com
__________________