[IMG]http://img115.**************/img115/908/insallahsn2.jpg[/IMG]
“Hicbir konuda, Allah'ın dilemesine bağlamaksızın, ‘Ben yarın mutlaka şoyle şoyle yapacağım.’ deme! Ancak Allah dilerse (yapacağım de)” ayeti gereğince Musluman yapacağı her işten once ‘inşaallah' demeyi dustur edinmeli.

‘Yarın mutlaka sana uğrarım.'
‘Bu hafta sonu Avrupa'ya gideceğim.'
Muslumanlar acısından, istediğiniz kadar sıralayabileceğiniz bu cumlelerin bir eksiği var? Bu ifadeler, yapılacak işi Yaratıcı'nın dilemesine havale etmeden, yani başlarına ‘inşaallah' (Allah dilerse) ifadesi getirilmeden soylenmiş sozler. Halbuki Rabb’imiz, kullarından bu konuya oylesine ehemmiyet vermelerini istiyor ki, bu sozun unutulması halinde ise kendisini zikretmesini ve af dilemesini istiyor inananlardan.

Konuyla ilgili şoyle bir rivayet vardır. Muşrikler, Peygamber Efendimiz'e (sas) Zulkarneyn ve ruh gibi konularda sorular sorar. Peygamberimiz, “inşaallah” ifadesini soylemeden, “Size yarın cevap vereceğim.” buyurur. Cenab-ı Hakk, Efendimiz'e vahyi on oniki gun geciktirir. Muşrikler bu surede uzucu konuşmalarla Efendimiz'e yuklenmeye başlayınca, "Hicbir konuda, Allah'ın dilemesine bağlamaksızın, ‘Ben yarın mutlaka şoyle şoyle yapacağım.’ deme! Ancak Allah dilerse (yapacağım de). Bunu unuttuğun takdirde Allah'ı zikret ve, “Umarım ki Rabb’im, doğru olma yonunden beni daha isabetli davranışa muvaffak kılar.” (Kehf Sûresi 23-24) ayetleri indirilir.

Acz ve fakr icinde olan insanın, azim ve iradesi istediği bir şeyin meydana gelmesi icin yeterli değildir. Kul, cuz'i iradesiyle, olan bitenin hepsine vakıf olamayacağı icin kendini kull'i iradeye teslim etmeli. Oylesine teslim etmeli ki, yapacağı her işten, davranıştan once ‘inşaallah' demeyi dustur edinmeli. Şayet mu'min, ‘inşaallah' demeyi unutsa bile, Yuce Allah (cc), kulunun kendisini tesbih ve istiğfarla anmasını, zikretmesini, yaptığı hatayı telafi yoluna gitmesini emrediyor.

Gelin ey dostlar, madem Rabb’imiz bize, soz vermeden, yahut bir fiili yapmadan once ‘inşaallah' demeyi emrediyor, bizler de her sozumuzun başına bu sihirli kelimeyi getirmeyi unutmayalım. Hem kendimiz yapmaya gayret edelim bu guzel ozelliği hem de ailemize, dostlarımıza, arkadaşlarımıza teklif edelim.