Nefsin hedefi ilah olmaktır
İnsanların nefsi, mevki almak, başa gecmek sevdÂsındadır. Onun butun arzûsu, amir olmak, herkesin, kendisine boyun bukmesidir. Kendinin kimseye muhtac olmasını, başkasının emiri altına girmesini istemez. Nefsin bu arzûları, ilah olmak, ma’bûd olmak, herkesin kendine tapınmasını istemek demektir. Allahu teÂlÂya şerîk, ortak olmağı istemektir. Hatt nefs, o kadar alcaktır ki, ortaklığa rÂzı olmayıp, Âmir, hÂkim, yalnız kendi olsun, herşey, yalnız onun emiri ile olsun ister. Hadîs-i kudsîde, Allahu teÂl buyuruyor ki: “Nefsine duşmanlık et! Cunku nefsin, benim duşmanımdır”.
Demek oluyor ki, nefsi kuvvetlendirmek, onun, mal, mevki, rutbe, herkesin ustunde olmak, herkesi aşağı gormek gibi isteklerini yapmak, Allahu teÂlanın bu duşmanına yardım ve onu kuvvetlendirmek olur ki, bunun ne kadar fecî’, korkunc bir suc olduğunu anlamalıdır. Allahu teÂlÂ, hadîs-i kudsîde buyuruyor ki: “Buyukluk, ustunluk, bana mahsûstur. Bu ikisinde, bana ortak olmak isteyen, buyuk duşmanımdır. Hic acımadan, onu Cehennem ateşine atarım”.
Mal, mevki, rutbe, amirlik gibi dunya zînetlerini, nefse uyarak değil, Allahu teÂlanın emirlerini yapmak ve yaptırmak icin ve millete, Muslumanlara hizmet etmek icin istemelidir. Bu niyet ile istemek ve bunları yapmak ibÂdet olur.
Allahu teÂlanın zararlı dunya isteklerine duşman olması, dunyanın bu kadar alcak olması, nefsi isteklerine kavuşdurduğu, nefsi kuvvetlendirdiği icindir. Allahu teÂlanın duşmanı olan nefse yardım eden de, elbette Allahın duşmanı olur. Peygamberimiz fakirlikle oğunmuştur. Cunku, fakirlik, nefsin isteklerini yapdırmaz. Onu dinlemez. Burnunu kırar. Peygamberlerin gonderilmesi ve İslamiyetin emirleri, yasakları, hep, nefsi kırmak, ezmek icindir. Onun taşkınca isteklerini onlemek icindir. İslamiyete uyuldukca, nefsin istekleri azalır. Bunun icindir ki, İslamiyetin bir emirini yapmak, nefsin isteklerini yok etmekte, kendi duşuncesi ile yapılan binlerle senelik riyÂzet ve mucÂhededen daha kuvvetli tesir etmektedir.
MeselÂ, İslamiyetin emir ettiği zekÂttan bir kuruşu, İslamiyetin gosterdiği yere vermek, kendiliğinden, binlerce altın sadaka vermekten, hayrÂt yapmaktan, katkat ziyÂde, nefsi tahrîb eder. İslamiyet emir ettiği icin, bayram gunu, oruc tutmayıp yiyip icmek, kendiliğinden, senelerle oruc tutmakdan daha faydalıdir. İki rek’at sabÂh namazını cemaat ile kılmak sunnetdir. Bu sunneti yapmak, gece sabÂha kadar, nÂfile namaz kılarak, sabÂh namazını cemaatsiz kılmakdan daha iyidir