KURBAN
“Kahramanlık Fedakarlık ve Teslimiyetin Semboludur”
“Hali-vakti yerinde olup kurban kesmeyen bizim namazgahımıza yaklaşmasın” (Hadis-i Şerif)
Herşeyden once şu hakikat bilinmelidir ki; ibadetler Allah emrettiği icin yapılır. Allah’ın emri ile yapılan ibadetlerde de bildiğimiz bilmediğimiz sayısız hikmetler vardır. Allah şu ayette kurban ile neyin hedeflendiğini bildirmektedir:
“Biz her ummete kurban ibadeti koyduk ki, Allah’ın kendilerine erzak olarak verdiği hayvanları keserken Allah’ın adını ansınlar.”
(Hac Suresi,22/34)
Kurban, Allah’a teslimiyet ruhunu geliştirir. Boylelikle insan hakiki kulluk tavrını takınır, şukur vazifesini yerine getirmeye calışır; Allah’a yaklaşır, kurban onun kurbiyetine bir vesile teşkil etmiş olur.
Resulullah (aleyhissalatu vesselam) şoyle buyurmuştur: “Hicbir kul, kurban gunu, Allah indinde, kurban kanı akıtmaktan daha sevimli bir işi yapmaz. Zira, kesilen hayvan, kıyamet gunu boynuzlarıyla, kıllarıyla tırnaklarıyla gelecektir. Kesilen kurbanın kanı yere duşmeden once Allah nezdinde yuce bir mevkiye ulaşır. O halde, gonul hoşluğu ile kurbanlarınızı kesin.”
Kurbanın pek cok hikmetleri vardır. Şu unutulmamalıdır ki ibadetler her ceşit hikmet ve faydasından once sırf Allah rızası icin yapılmalıdır. Bu itibarla kurban da her turlu ferdi, sosyal faydasıyla birlikte Allah’ın hoşnutluğu ve sırf Allah rızası esas gaye yapılarak yerine getirilmesi gereken bir ibadettir. Kur’an-ı Kerim bunu şu şekilde vurgulamıştır: “Şunu unutmayın ki, ne onların (kurbanlıkların) etleri, ne de kanları asla Allah’a ulaşacak değildir. Lakin Ona ulaşan tek şey, kalplerinizde beslediğiniz takvadır. Allah saygısıdır..” (Hac Suresi,22/37)
Hz. Peygamber (s.a.s) kurban etlerinin kavrularak saklandığını, ve ihtiyac sahiplerine verilmediğini gormuş ve “Hicbir kimse kestiği kurbanın etini uc gunden fazla evinde ve elinde tutmasın.” buyurmuştur. “Allah icin kurban, kup icin kıyma” anlayışı yanlıştır. Efendimiz’in (s.a.s) koyduğu yasağın amacı etin ihtiyac sahiplerine intikalini sağlamaktı. Bundan dolayı aileler komşularına, dostlarına, yoksullara paylarını verdikten sonra geriye kalan etleri daha sonra tuketmek uzere istedikleri zamana kadar buzdolaplarında ya da kavurma veya kıyma yaparak kupte bekletebilirler.
“Verdiğiniz sozu yerine getiriniz; Cunku verilen soz sorumluluk gerektirir. (İsra Suresi, 17/34)
KİMLER KURBAN KESEBİLİR?
“Kanaat’i vicdaniyene gore hareket et. Vicdanında bir kurban sorumluluğu var mı, yok mu, ona bak. Yoksa rahat et. Varsa neden var?
Demek ki senin kurban alacak imkanın soz konusu ki kalbinden ikaz geliyor. Meselinin bu yanına da bakmak mumkundur.
Nitekim Efendimiz bu konuda şoyle bir ikaz etmiştir selim kalp sahiplerine: “Kalbine sor, muftu fetva verse de!
__________________
Kurban İbadetinin Onemi
Dini Bilgiler0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kurban İbadetinin Onemi