Bu hizmet ya beden veya mal ile olur. Beden ile hizmet odur ki, murşide hizmet Rasûlullah SAS'e ve belki ALLAH Celle ve A'lÂ'ya rÂcî olduğuna itikad edip, o hizmeti kendisine CenÂb-ı Hak'tan bir nimet bilmeli; ve bu tevfîka mazhar ve o hizmete muhtas kılındığına memnun ve muteşekkir olmalı! Kalbinde bu hizmetten nÂşi murşidine, "Ben sana şoyle hizmet ediyorum!" diye imtinÂn etmemeli, yÂni soylememelidir. Cunku bu başa kakmak gibidir ve zehirdir, ecrini zÂyî eder; bunu bilmeli ve inanmalıdır.
Hizmet edebi odur ki, murşidin emrettiği nesneyi asl tehir etmeye, velev ki başının kesilmesi bahasına dahi olsa... Yalnız şeriat işleri mustesnÂ.
Eğer bir şeye soz vermişse, helÂk olacak olsa bile sozunden donmeye... Kendi işleri uzerine murşidin hizmetini takdim eyleye ve murşidine hizmeti bir lahza bile tehir etmeye. Bile ki, murşidin himmet ve mededi o hizmete imdad edip, onunla vucuda gelir. Ve hizmetinden hemen hàdim ve mumtesil, yÂni hizmete memur olmaktan başka bir şey kasdı olmaya... Eğer kendisinde bir gonul hoşluğu veya velÂyet ve sÂire gibi bir garaz olursa, derhal tevbe ve istiğfar eyleye... Ve daha doğrusu bu ki, Hak Teàl kendisini sanki murşidine hizmet icin halk ettiğine itikad eyleye... Hatt nefsini bile mevcud gormeyip, hizmeti ona nisbet eylemeye.
Murşidin meclisinde oturmaya, yanında yeyip icmeye... Huzurunda başını acmaya ve uyumaya... Ve huzurunda namaza durmaya... Eğer murşid namazda ise veya mescidde ise beis yoktur. Zaruret-i şer'iyye olursa da zararı yoktur. MeselÂ; başka namaz kılacak yer yoksa, veyahut namaz vaktinin gecmek korkusu varsa... gibi.
Kendisini murşidin hizmetine lÂyık gormeye... Memur olduğu hizmetten nefsini aciz ve noksan bile.
Şeyhin muhtac olduğu mesàlihi ve işleri, soylemesine hacet bırakmadan ve hatırına gelmeden yapıvermeğe gayret ve sa'y etmelidir. Zîr bu suretle şeyhini rahatlandırmış olacağından, mukÂfÂtı da o nisbette cok olur. Şeyhinin gonlunu fethetmeğe sebep olur ve belki muridin (hàdimin) murşidinin kalbinin ortasında yer almasını mucib olur. Bu suretle de murşidin bÂtını muridin kalbine aksedip, feyizde ziyade devam hasıl olur. Murşidin hizmetini gàyet surur ve beşaretle, sevincle eda etmelidir.
Hoca Abdullah Herevî'nin KS, hizmette bu evsaf ile muttasıf olup murşidine hizmeti sebebiyle, tarifi mumkun olmayacak derecede sevgi ve makbuliyete eriştiği gorulmuştur. Butun halifeler buna gıpta edip, etraf ve civardan herkes emrine mutî ve munkàd olmuşlardır.
Murşide mal ile hizmet edebi oldur ki; CenÂb-ı Hak Subhànehû ve TeàlÂ'nın kendisine verdiği cemî mal ve evlÂdın, alem-i ezelde murşidin ruhaniyeti bereketine olduğuna itikad eyleye... Her ne kadar bu alemde sonradan zuhur etti ise de, bunların hepsi murşidin olup, kendisi onun memlûku, kolesi; yediği ve giydiğinin murşidin kereminden ve zıll-ı inÂyetinden olduğunu bilmesi gerektir.
Murşidine bir şey ikram ederken de, ona mahcub olacak yerde vermeye... İkram ve nimetini murşidine izharı kasd etmeye... ve bizzat murşidine vermeyip, hàdimi veya posta vasıtasıyla gonderip, kabulunu rica ede... Zàhiren ve bÂtınen CenÂb-ı hakk'a tazarru ve istinad ile murşidine iltica ede.
Bir nesneyi murşidine nezreylese, kabul yonunden akv ve riyadan uzak olur. Verilen şey malının ziyade temizinden ola; kabulunu kendisine minnet ve nimet saya, ve Hak TeàlÂ'ya şukreyleye.
HikÂye olunur ki: Bir murid bazı ihtiyacları sebebiyle şeyhine muhim bir ikramda bulunmuş Fakat şeyh efendi bu muridi arkadaşları arasında medhedince, murid şeyhine:
"--Ben o meblağı annemin rızası olmadan size vermiştim, vÂlidem şimdi onu geri istiyor; vermenizi rica ederim!" demiş.
Şeyh efendi de getirip vermiş. Muridler de bu işe taaccub etmişler. LÂkin akşamdan sonra herkes dağılınca, murid o aldığı bin altını yanına alıp, şeyhine varmış:
"--Efendim, beni arkadaşlarımın arasında medh ve sen buyurmanızı ve halk arasında bununla memnûniyetinizi bildirmenizi arzu etmedim. Bu sebepten nefsimi horlamak ve arkadaşlarımın arasında arasında kıymetimin olmamasını sağlamak icin boyle yaptım. Kusurumun affını ve aynı meblağın kabulunu rica ederim!" demiş.
Şeyh de muridin bu halini tahsin edip, cok beğenip, edal-i makbûlînden kılmış.
Nitekim hadis-i şerifte:
[IMG]http://img265.**************/img265/3782/amellerniyetleregoredir6oo.png[/IMG]
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Murşide Hizmet Edebi