"Size iki şey bırakıyorum ki, onlara tutunduğunuz muddetce asla dalÂlete duşmezsiniz: Allah'ın Kitabı ve Peygamberi'nin sunneti." (1)
Rabbimiz'in "Bugun size dininizi kemale erdirdim, uzerinizdeki nimetimi tamamladım ve size din olarak İslam'ı secip-beğendim..." (Maide Suresi, 3) ayetiyle de bildirdiği gibi İslam dini "son hak din"dir, Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) ise "Allah'ın Resûlu ve peygamberlerin sonuncusudur." (Ahzab Suresi, 40) İman edenler Allah (cc)'ın rızasını, rahmetini ve cennetini kazanmak icin nasıl bir ahlak gostermeleri gerektiğini; nelerden sakınıp nelere dikkat etmeleri gerektiğini; haram ve helalleri; kısaca Allah (cc)'ın hoşnut olacağı umulan bir yaşamın nasıl olacağını tum ayrıntıları ile Kuran'dan oğrenirler. Rabbimiz'in tum inananlara bir diğer rahmeti ve lutfu ise Peygamber Efendimiz (sav)'in sunnetidir.
Peygamberimiz (sav), Allah (cc)'ın "Andolsun, sizin icin, Allah'ı ve ahiret gununu umanlar ve Allah'ı cokca zikredenler icin Allah'ın Resûlu'nde guzel bir ornek vardır" (Ahzap Suresi, 21) ayeti ile ahlakını tum insanlara ornek gosterdiği mubarek bir insandır. İmanı, takvası, ilmi ve ustun ahlakı ile tum insanlara ornektir. Sabrı, tevekkulu, cesareti, Allah (cc)'a bağlılığı ve yakınlığı, adaleti, muminlere olan merhameti, sevgisi ve şefkati, feraseti ve basireti ile muminlerin kendisine hayranlık duydukları bir ahlaka sahiptir. Bu ozelliklere sahip olmayı, iman eden her insan gonulden ister ve bunun icin de ciddi bir caba gosterir. Cunku Peygamberimiz (sav)'in ahlakına benzer bir ahlaka sahip olmak, Kuran ahlakını yaşamak anlamına gelir. İşte tum bu nedenlerle Kuran'ı anlamak ve yaşamak isteyenler icin Peygamberimiz (sav)'in tum sozleri, uygulamaları, kararları, oğutleri, tavsiyeleri ve yaşamının her anı -diğer bir deyişle sunneti- cok değerli bir rehberdir. Allah (cc) Kuran'da peygambere itaat etmenin ve onun yoluna uymanın onemini pek cok ayetle bildirmiştir. Bu ayetlerden biri şu şekildedir:
"Kim Resûl'e itaat ederse, gercekte Allah'a itaat etmiş olur. Kim de yuz cevirirse, Biz seni onların uzerine koruyucu gondermedik." (Nisa Suresi, 80)
Gorulduğu gibi Allah (cc)'a itaat eden ve teslim olan kişinin en onemli alametlerinden birisi o kişinin peygambere olan itaati ve bağlılığıdır. Cunku Allah (cc) peygamberleri Kendi izni ile insanları doğru yola iletmeleri icin gondermiştir. Eğer bir kimse Allah (cc)'ın yoluna uymak ve Allah (cc)'ın hoşnut olacağı bir insan haline gelmek istiyorsa, Peygamber Efendimiz (sav)'e itaat etmeli ve tam anlamı ile onun yoluna uymalıdır. Rabbimiz, "Oyle ki size, kendinizden, size ayetlerimizi okuyacak, sizi arındıracak, size kitap ve hikmeti (sunneti) oğretecek ve bilmediklerinizi bildirecek bir elci gonderdik." (Bakara Suresi, 151) ayetiyle bizlere bu gerceği haber vermektedir. Nitekim bu ayette gecen "hikmet" ifadesi İslam alimleri arasında ittifakla "Peygamber Efendimiz (sav)'in sunneti" olarak kabul edilmiştir.
Muminlere anlaşmazlığa duştukleri konularda Kuran'ı ve Peygamberimiz (sav)'in sunnet-i seniyyesini kendilerine yol gosterici olarak almaları emredilmiştir. Rabbimiz Kuran'da şu şekilde buyurmaktadır:
"Hayır oyle değil; Rabbine andolsun, aralarında cekiştikleri şeylerde seni hakem kılıp sonra senin verdiğin hukme, iclerinde hic bir sıkıntı duymaksızın, tam bir teslimiyetle teslim olmadıkca, iman etmiş olmazlar." (Nisa Suresi, 65)
Bu ayette de acıkca buyurulduğu gibi, Peygamberimiz (sav) Hz. Muhammed (sav)'in uygulamaları, muminler icin kesin bir hukumdur. Cunku sunnet Kuran'ın yorumu, acıklaması, tefsiridir. Bu nedenle de Peygamberimiz (sav)'in sunnet-i seniyyesi konusunda mumin erkek ve kadınlar icin herhangi bir reddetme hakkı yoktur. Kuran'da şu şekilde buyurulmaktadır:
"Allah ve Resûlu, bir işe hukmettiği zaman, mu'min bir erkek ve mu'min bir kadın icin o işte kendi isteklerine gore secme hakkı yoktur. Kim Allah'a ve Resûlu'ne isyan ederse, artık gercekten o, apacık bir sapıklıkla sapmıştır." (Ahzab Suresi, 36)
"...Resûl size ne verirse artık onu alın, sizi neden sakındırırsa artık ondan sakının ve Allah'tan korkun. Şuphesiz Allah, cezası (ikabı) pek şiddetli olandır." (Haşr Suresi, 7)
"Aralarında hukmetmesi icin, Allah'a ve elcisine cağrıldıkları zaman mu'min olanların sozu: "İşittik ve itaat ettik" demeleridir. İşte felaha kavuşanlar bunlardır." (Nur Suresi, 51)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İman Sahipleri İcin Sunnet-i Seniyyenin Onemi ( ForumTR İslam Tim)