Toplumun buyuk coğunluğu'nun kullandığı hesap turu olan mevduat hesabı... Klasik tabirle bankalarda her hangi bir kar getirisi olmadan, vadesiz olarak acılan, SADECE parayı fiziki olarak evde/işte ya da falanca yerde tutmak yerine bankada tutulan, istenildiği zaman ne kadar ihtiyacımız varsa o kadar miktarda paranın ATM uzerinden, ATM kartı ile cekip, yatırılabildiği hesap turu: Vadesiz mevduat hesabı...
Bu hesap turu, toplumumuz icinde yaygın olarak kullanılan bir turdur malumen. Toplum tarafından masum gibi gozukse de, "herhangi bir banka ticaretine ortak olmuyorum, paramı faize yatırmıyorum, sadece banka'da duruyor, istediğim ve lazım olduğu zaman da parayı cekiyorum" şeklinde bir duşunce benimsense de, iceriği masum değildir.
Mevduat bankaları, kendisine yatırılan paraları(vadeli ya da vadesiz fark etmiyor) "mevduat bankası" olma misyonu gereği ekonomi piyasasındaki bir cok faiz muhteviyatlı işlemlerde veya kişilere/kurumlara faizli kredi verme işlemlerinde kullanmaktadır.
Mevduat bankaları, şahısların kendi bankalarındaki hesaplarına yatırdığı bu paraları, bu şekilde islamen gayr-ı meşru huviyete sahip işlemlerde kullanırlar. Bu şekilde kÂrlarını yerine getirirler. Banka olarak mevcudiyetlerini devam ettirirler.
Elde ettiği kÂrlardan parasını kullandığı vadeli hesap sahiplerine onceden taahhudunu verdiği faiz odemesini yapar. Vadesiz hesap sahiplerinin de parasını kullanır, piyasaki faiz işlemlerinde para kazanır ama o kişiye herhangi bir odeme yapmaz. Neticede malumdur ki; Vadesiz hesap...
Banka, o parayı işletir, gayr-ı meşru bir şekilde para kazanır, ancak hesaptaki para miktarı; değişmez, aynıdır. ATM'den ne zaman para cekseniz, paranın değişmediği gorulur. Ancak bu demek olmuyor ki banka, o parayı işletmiyor. Gayet de guzel bir şekilde işletiyor ve faiz uzerinden kendisine kÂr sağlıyor.
Orneğin; Bir kişi, bir mevduat bankasından % x faizli inşaat kredisi cekse; banka, sahip olduğu fonlardan bu kişiye faizli kredi verir. Sizin de, bu bankada ATM ile para cekmek icin kullandığınız bir hesabınız varsa, elbette bu para; bankanın yonetimindeki bir fondur. Diğer milyonlarca muşterilerin hesapları ile bir araya gelen fonlardan olduğu gibi...
Boylelikle mevduat bankasında hesap acan kişi, her ne kadar kendisi faiz getirisi kazanmasa da, ya da bankaya faiz odemesi yapmasa da, bu kurumun faiz ile para kazanmasına, gayr-ı islami işlemlerin surmesine YARDIM ETMİŞ olur. Kişi, faiz ile işlem yurutulebilmesi'nin bir vesilesi olmuştur.
Efendimiz(AS), hadis-i şerif'te buyurmuştur;
"“Bir kimse İslÂm'da guzel bir cığır acar da kendisinden sonra onunla amel edilirse, o kimseye bu cığırla amel edenlerin ecri kadar sevab yazılır. Amel edenlerin ecirlerinden de bir şey eksilmez. Ve her kim İslÂm'da kotu bir cığır acar da kendinden sonra onunla amel olunursa, o kimsenin aley*hine -bu cığırla amel edenlerin gunahı kadar- gunah yazılır. Amel edenlerin gunahlarından da bir şey eksilmez.”. (Muslim, İlim, 15)
Bu hadis; dinimizdeki şu kaide'ye işaret eder: "Sebep olan; yapan gibidir." (Bkz: Essebu ke'l fail)
Bu noktada faizsizlik yonetimi ile calışan "Katılım Bankalarına" muracaat etmek gerekir. Bu banka turu, faiz olmaksınız yatırımlar ve ticaretler yolu ile kar elde edip, bu şekilde banka olarak mevdutiyetini surduren bankalar olduğu icin, ATM'den para cekip/yatırmak maksadıyla bankalarda acılacak "vadesiz hesaplar" da, bu bankalardan olması icap eder.
Katılım bankalarındaki vadesiz hesap, "cari hesap" olarak adlandırılır. Buraya acılan hesaba yatırılan para da, banka tarafından kullanılır. Banka, buradan kÂr eder. Ancak yatırım ve ticari işlemlerde kullandığı ve katılım bankası olmasından oturu doğal olarak faizin olmadığı işlemlerde kullanır.
Onun dışında bankalardaki Altın, Gumuş veya Doviz hesapları da; aynı mantıktadır. Mevduat bankalarında acılan bu hesap turleri de; haramdır. Cunku banka'da, orneğin "Altın hesabı" actırdığınız zaman, "fiziksel olarak altın alma" gibi bir durum soz konusu; değildir. Yine para yatırılır. Banka, sadece altın kuru uzerinden ve vade gozeterek, ustune faiz getirisi de sunarak, vadesi geldiğinde muşteriye kazancını takdim eder. O esnada da fon olarak Altın hesabına yatırılan bu para, mevduat bankası tarafından işletilir, faiz uzerinden banka, buradan paralar kazanır.
Bundan oturu "essebu ke'l fail" prensibi gereği mevduat bankalarından uzak durmak, hesap acmamak, acılan hesapları da kapatıp buralarda para tutmamak gerekir.
Calışılan yerden aylık maaşın temin edilebilmesi icin mevduat bankalarındaki "maaş hesaplarına" yatan parayı da, yattığı gun olan "maaş gunu" icerisinde, acılmış olan katılım hesaba aktarılmalı, bu maaş hesabında para tutmamak gerekir.
Paylaş - Facebook
Tweetle
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Banka Mevduat Hesabı Hk.