Sevginin Kaynağı: El Vedud
Bir hadis-i kudsîde, “Ben gizli bir hazine idim. Bilinmeye muhabbet ettim ve mahlukatı yarattım” buyrulur. Nur Muellifi, “Muhabbet bu kÂinatın bir sebeb-i vucududur” buyurmakla bu hakikate işaret eder. Yani, CenÂb-ı Hak, isimlerinin tecelli etmesini murat etmiş ve bu Âlemi yaratmıştır.
Muhyiddin Arabî Hazretleri, “Rahmetim gazabımı gecti” hadis-i kutsîsini şoyle tefsir ve tevil eder:
“Allah, dileseydi butun isimlerini tecellisiz bırakırdı. ZÂtı, butun bu tecellilerden ganidir, yani O’nun o mukaddes zÂtı, hicbir ismin tecellisine muhtac değildir. Ama o isimler tecelli etmek ve eserlerini gostermek isterler. İşte CenÂb-ı Hak, esmÂ-yı husnasına rahmetle nazar etmiş, onları tecellisiz bırakmamak icin bu Âlemi yaratmıştır.”
Kendi isimlerini, idrakinden aciz olduğumuz mukaddes bir muhabbetle seven ALLAH, onların tecellisine hizmet eden şu mahlukatını da sever.
İşte bu sevgi, bu merhamet Vedûd isminden gelmektedir.
ALLAH (c.c.) her bir eserini sevmekle birlikte, bu sevgi ve merhametin odak noktası, en mukemmel eser olan insandır. Cunku, butun ilÂhî isimlerin aynası, tecelligÂhı odur.
Allah’a inanan, ilÂhî isimleri okuyan, onların tecellilerinden azamî olcude istifade etmeye calışan mu’minler, Ârif ve Âlim zÂtlar, Allah’ın muhabbetine daha fazla mazhar olurlar. Onların, en mumtaz vasıfları, kalplerinde ALLAH (c.c.) sevgisinin hÂkim olmasıdır.
Bir kulun kalbi, ilÂhî muhabbetle ne olcude dolup taşarsa, ALLAH (c.c.) da o kulunu diğer kullarına nisbetle o kadar fazla sever. O bahtiyar kul, boylece Vedûd ismine parlak bir ayna olur.
•••
Nur Kulliyatından, harika bir tespit:
“İnsan, kÂinatın en cÂmi’ bir meyvesi olduğu icin, kÂinatı istila edecek bir muhabbet o meyvenin cekirdeği olan kalbine dercedilmiştir. İşte şoyle nihayetsiz bir muhabbete lÂyık olacak, nihayetsiz bir kemÂl sahibi olabilir.” Sozler
Bu ism-i şerif icin kaydettiğimiz mÂnÂlardan birisi, ‘mahlukatını seven ve onların hayrını isteyen,’ şeklinde idi. Bu mÂnÂya gore, bir kul diğer insanlara ve hatta hayvanlara ve bitkilere, rahmet nazarıyla baktığı, onları ALLAH (c.c.) namına sevdiği ve onlara yardım ettiği olcude Vedûd isminden ayrı bir feyiz alır.
Prof.Dr. Alaaddın Başar
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Sevginin Kaynağı: El Vedud