Oyuncu. Turk sinemasının onemli aktrislerinden biri olan Soygazi, oyunculuk kariyeri boyunca başarılı yapımlarda rol almış, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nce iki kez en iyi kadın oyuncu odulune layık gorulmuştur. Guclu ve ayakları ustunde duran kadın rollerini başarıyla canlandırmış, Vurun *****ye, Maden, Bir Yudum Sevgi, Kadının Adı Yok, Usta Beni Oldursene ve Cazibe Hanımın Gunduz Duşleri isimli filmleriyle hafızalara kazınmıştır.
1950 yılında İstanbul'da dunyaya geldi. Erenkoy Kız Lisesi'nden mezun olduktan sonra Fransız Filolojisi bolumunde eğitim almak icin universiteye kaydoldu. Ancak henuz ikinci sınıftayken okulu bırakıp mankenlik kursuna katılmak icin İsvicre'ye gitti. Turkiye'ye dondukten sonra manken ve fotomodel olarak calışmaya başlayan oyuncu, 1973 yılında Saklambac Gazetesi'nce duzenlenen Turkiye Guzellik Yarışması'na katıldı ve birinci oldu. Avrupa Guzeli de secildikten sonra oyunculuk yapması yonunde teklifler almaya başladı.
İlk filmi Natuk Baytan'ın yonetmenliğini ve senaristliğini yaptığı, başrollerini Kadir İnanır'la paylaştığı Olume Koşanlar isimli yapımdı. Ardından Mahkum, Fatihin Fedaisi Kara Murat, Bir Garip Yolcu ve Vurun *****ye isimli filmler geldi ve Soygazi bu yapımlarla geniş kitlelere ulaşma fırsatı buldu. Oyuncuk kariyerinde zaman icinde onemli bir yol alan aktris, 1978 yılında Yavuz Ozkan'ın yonetmenliğini yaptığı, Cuneyt Arkın ve Tarık Akan'lı oyuncu kadrosuyla dikkat ceken Maden isimli filmde canlandırdığı karakterle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu odulune layık goruldu.
Şarkıcı Ahmet Ozhan'la aktorun ilk sinema deneyimi olan Cocuğumu İstiyorum adlı yapımda başrolleri paylaşan Soygazi, kısa bir sure sonra Ozhan'la evlendi. Ciftin 1976'da başlayan evlilikleri uzun omurlu olmadı ve kısa bir sure sonra boşanmayla sonuclandı.
Hale Soygazi muzikle de ilgilendi ve bir donemin oyuncu-şarkıcı furyasında o da yer aldı. Ancak bu surec de uzun soluklu olmadı ve aktris film calışmalarına yoğunluk kazandırdı. Kariyerini taclandıran 1978 tarihli Maden filminden sonra 1984 yılına kadar bir yapımda yer almayan Soygazi sinemaya oldukca guclu bir şekilde geri dondu. Zira, Atıf Yılmaz'ın yonetmenliğinde cekilen Bir Yudum Sevgi aktrise ikinci kez Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu odulunu kazandıracaktı. Bir Yudum Sevgi'yi Bir Yudum Cennet ve hemen ardından Kadının Adı Yok izledi. 1997 yılında izleyiciyle buluşan ve yonetmen koltuğunda Soygazi'nin bir sure birlikte olduğu Barış Pirhasan'ın olduğu Usta Beni Oldursene ise ceşitli festivallerden farklı dallarda 5 odul aldı.
Soygazi, tiyatroyla da yakından ilgilendi ve 2001 yılında ilk kez Kucuk Prens adlı oyunda sahneye cıktı. 2004'deki 41. Antalya Altın Portakal Film Festivali'inde aktris, usta oyuncu Şener Şen'le birlikte Yaşam Boyu Onur Odulu'nun sahibi oldu. Aynı yıl sinemada unutulmaz yapımlarda rol alan oyuncu onu yıllar sonra izleyiciyle tekrar buluşturan Sil Baştan isimli dizi filmde Ceyda Duvenci ve Ozlem Tekin'le kamera karşına gecti. Oyunculuğa geri donuşuyle ilgili olarak şu acıklamayı yaptı:
Bu kadar beklememin nedeni gercekten inandığım bir senaryonun olmamasıydı. Sanat denince hicbir şeyin garantisi yoktur ama oyuncu olarak sezgilerim bu filmin iyi bir dizi olacağı yonunde. Ayrıca son donemlerde benim oynayacağım turde bir film de yoktu.
Hale Soygazi Turkiye'nin en onemli filologlarından ve entelektullerinden biri olan Murat Belge'yle birliktedir.