Akbıyık Sultan, İkinci MurÂd Han ve FÂtih Sultan Mehmed devrinde yaşayan buyuk velîlerdendir. Hacı Bayram-ı Velî hazretlerinin sohbetinde yetişti. Onun feyz ve bereketi ile kemÂle erişti. Akbıyık Sultan bir taraftan hocasının sohbeti ile bereketlenirken diğer taraftan İkinci MurÂd Han’ın Haclılar ve diğer din duşmanlarına karşı giriştiği cihÂd hareketine de katıldı. GazÂlarda gosterdiği başarılardan birinin sonunda İkinci MurÂd Han tarafından Yenişehir koylerinden bir tanesi kendisine temlik edildi. Bu parayı ticarette kullanan Akbıyık Sultan kısa zamanda malının hesÂbını yapamayacak kadar zenginleşti. Mal, mulk meşgûliyeti az zaman icinde, hocasının sohbetinden daha az istifÂde etmesine yolactı. Bu sebeple bir gun hocası Hacı Bayram-ı Velî hazretleri, Akbıyık Sultan’a;
“EvlÂdım Allahu teÂlÂdan gayri işlere tutulmaktan kurtul. Devamlı bÂki kalan işlerle meşgul ol” buyurdu. Hocasının bu sozleri uzerine Akbıyık Sultan;
“Hocam! Peygamber efendimiz; (DunyÂ, Âhiretin tarlasıdır) buyuruyor. Bu sebeple duny malı ile de meşgul olmak gerekmez mi?” dedi. Hacı Bayram-ı Velî hazretleri uzun bir sukûttan sonra;
“EvlÂdım! MÂdemki dunyÂyı terk edemiyorsun, oyle ise bizi terk et!” buyurdu...
YİNE HOCASINA DONDU...
Akbıyık Sultan’ın bundan sonra topladığı altın ve gumuş para sayılamayacak olcude arttı. Ancak gonlunu hicbir zaman para ve pula kaptırmadı. Eline gecen para da hicbir zaman kendisinde kalmadı. Fakir, fukarÂ, kimsesiz, oksuz, yetim, dul, borclu ve gariplerin sığınağı oldu. O dağıttıkca parası artıyor, parası arttıkca o da dağıtmaya devÂm ediyordu... Yine şeyhi ve ustÂdı Hacı Bayram-ı Velî hazretlerinin eşiğine yuz surdu. MubÂrek sohbetlerine tekrar kabûl olunarak tasavvuf yolunda ilerledi. Hocasının sekiz halîfesinden biri olma şerefine kavuştu...
Akbıyık Sultan omrunun son yıllarını Bursa’da talebe yetiştirmek, zikir, tÂat ve ibÂdetle meşgûl olmak ve yine fakir fukaraya yardımda bulunmak sûretiyle gecirdi. 1455 (H.860)’de Âhirete goctu. Arkasında pekcok hayır muesseseleri bıraktı.
Vefat etmeden kısa bir zaman once buyurdu ki:
“Bu duny fÂnîdir. Malı mulku elde kalmaz. Ne kadar malın olsa murÂd alamazsın. Âhiretten gÂfil olmayın. Zîr gidişin donuşu yoktur...”
Alıntı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Bu duny fÂnîdir