CelÂleddîn Ebû Yezîd PurÂnî hazretleri, Horasan evliyasındandır. 1457 (H.862) senesinde vefÂt etti. Kabri Puran’dadır. Once din ilimlerini oğrenip, bu hususta yetişti. Tasavvufta kemÂle erip, ustun hÂllere kavuştu. ZÂhiruddîn Halvetî’nin sohbetlerinde bulundu.
Bu mubarek zat, insanlarla munÂsebetinde ve yaşayışında dÂim dînin koyduğu olculere uyardı. Vaktinin coğunu ibÂdetle gecirirdi. Bunun dışında kalan vakitlerde Muslumanların işlerini gorurdu. Her kimin bir sıkıntısı olsa, hemen yardımına koşar bu hususta buyuk bir gayretle işini gorur, sıkıntıdan kurtararak duÂsını alırdı. O işin halledilmesi icin her kime murÂcaat edilmesi gerekirse bunu yapar ve işi halletmeye, Musluman kardeşini sıkıntıdan kurtarmaya calışırdı. Nasîhatleri ve vaazları cok tesirli idi. İnsanlara dînin emirlerine uymaları ve yasakladıklarından sakınmaları husûsunda cok nasîhat ederdi. Onun ağzından cıkan sozler bilinse ve daha once duyulmuş olsa da dinleyenlere o soylediği zaman bambaşka bir tesiri vardı...
CelÂleddîn Ebû Yezîd PurÂnî hazretleri sohbetlerinde buyurdular ki:
“Beş kimsenin sohbetinden, yÂni beş kimse ile berÂber bulunmaktan sakın: Birincisi, yalan soyleyenden sakın. Cunku ona dÂim aldanırsın. Sana iyilik yapayım derken, kotuluk yapar. İkincisi, cimriden sakın. Ucuncusu, ahmaktan yÂni aklı az olandan sakın. Cunku en cok işine yarayacağı zaman, seni bırakır. Dorduncusu, kotu kalbli kimseden sakın. Cunku işi bozulunca, seni harcar. Beşincisi, fÂsıktan yÂni gunÂh işlemekten utanmayan kimseden sakın! Cunku, seni bir lokma ekmeğe satar.”
“KENDİNİ AYIPLA!..”
“Musluman kardeşinizden mÂnÂsını anlamadığınız bir soz duyarsanız, iyiye yorunuz. Daha iyisi kÂbil olmayacak kadar iyiye yorumlayınız. Anlayamamaktan dolayı kendinizi ayıplayın.”
“Bir mumin kardeşine Âit hoş olmayan bir iş duyarsan, birden yetmişe kadar ozur kapısını araştır. Bulamazsan belki benim anlamadığım bir ozur kapısı vardır de ve kapa.”
CelÂleddîn hazretleri vefatına yakın buyurdular ki:
“Allahu teÂlÂ, dunyÂya emretti ki: Ey dunyÂ, bana hizmet edene, sen de hizmetci ol! Senin peşinden koşana da zahmet, sıkıntı ver!..”
Alıntı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Beş kimsenin sohbetinden, yÂni beş kimse ile berÂber bulunmaktan sakın