CÂfer-i SÂdık hazretleri, “Oniki İmÂm”ın altıncısı ve Hazret-i Ali’nin torunlarındandır. TÂbiîn devrinin yukseklerinden ve evliyÂnın buyuklerinden olup, tasavvufta buyuk rehberlerden olan ve kendilerine “Silsile-i aliyye” denilen Nakşibendiyye yolu Âlimlerinin dorduncusudur.
Bu mubarek zata bir gun; “Allahu teÂlÂ, fÂizi nicin haram kılmıştır?” diye sordular. Buyurdu ki: “İnsanların birbirine iyilik yapmaları, ihsÂnda bulunmaları icin, Allahu teÂl onu haram etti. FÂiz haram olmasaydı, birbirine karşılıksız iyilik yapan kalmazdı. Yapılan her iyiliğin karşılığı olarak dunyÂda menfaat bekleyen cok olurdu.” “Malı ve evlÂdı cok olmasını isteyen, nebÂtî, sebze yemek cok yesin!”
“Din Âlimleri fakihler, sultanların, devlet adamlarının kapısına gidip, onlara yaltaklanmadıkca peygamberlerin vekilleridir.”
“Namaz, her takv sÂhibi icin yakınlıktır. Hac, her gucsuzun cihÂdıdır. Bedenin zekÂtı oructur. Amel, ibÂdet, hayırlı iş yapmadan karşılık bekleyen, yaysız ok atana benzer.”
“Sadaka vererek rızkınızı coğaltınız. ZekÂt vererek mallarınızı koruyunuz. İktisÂd eden, tasarrufa riÂyet eden aldanmaz. Tedbirli, duzenli yaşamak, gecimin yarısıdır. İnsanlarla iyi gecinmek, aklın yarısıdır.”
“Ana-babasını uzen, onlara isyÂn etmiş olur. Musîbet zamÂnında dizini doven, sevÂbından mahrûm olur. Allahu teÂl sabrı, musîbet miktarınca indirir.”
“BEN DE ‘ÂMİN’ DEDİM!..”
İmÂm-ı CÂfer-i SÂdık hazretleri duÂsı makbûl olanlardandı. Allahu teÂlÂdan bir şey istediğinde daha sozu bitmeden isteği verilirdi... Bir gun yalnız başına yolda gidiyordu. Kendisini sevenlerden biri de arkasından yuruyordu. Bir ara CÂfer-i SÂdık hazretleri; “Y Rabbî! Elbisem yoktur, bana elbise gonder” buyurdu. Âniden bir paket icinde elbise geldi. Arkadan tÂkip eden zÂt evlerine kadar geldi. Hazret-i İmÂma; “Y efendim siz du ederken ben de Âmin dedim. Eski elbiselerinizi bana verin” dedi. Bu soz CÂfer-i SÂdık hazretlerinin hoşuna gitti ve elbiselerini ona verdi.
Bir şahıs, İmÂm-ı CÂfer hazretlerinden, Allahu teÂlÂnın kendisine cok mal verip, cok hac yapması icin du buyurmasını istedi. O da; “Y Rabbî! Buna elli hac yapacak kadar mal ver!” diye du etti. O şahıs elli hac yaptı. Elli birinci hac icin Cuhfe denilen yerde gusul edecekti. Sel geldi ve orada vefÂt etti...
Alıntı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Namaz, her takv sÂhibi icin yakınlıktır