Sual: Şeytan daha cok hangi yolla insanı kandırmaya calışır?

CEVAP

Şeytan ceşitli yollarla vesvese vermeye calışır. Hikmet ehli bir zat diyor ki: Şeytanın, bilhassa şu on yolla vesvese verdiğini gorup, ona gore tedbir aldım:

1- Tul-i emel

Zevk ve safa surmek icin cok yaşamayı istemektir. Nerede, ne zaman oleceğimi bilmiyorum. Aniden de olebilirim diyerek, şu Âyet-i kerimeyi hatırladım:

(Hic kimse nerede oleceğini bilmez.) [Lokman 34]

Sonra şu hadis-i şerifi de duşundum ve boylece şeytanın verdiği vesveseden kurtuldum:

(Cenneti isteyen, uzun emelli olmasın, dunya işi, ona olumu unutturmasın!) [İ.Ebiddunya]

2- Nefse uymak

Her nimetin cetin bir hesabının olduğunu ve aşağıdaki Âyet-i kerimeleri duşunup, nefsime uymadım:

(Onları bırak; yesinler, eğlensinler ve boş umit onları oyalaya dursun. [Kotu neticeyi] yakında gorecekler!) [Hicr 3]

(Nefslerinin arzularını ilah edinenleri gormedin mi?) [Casiye 23]

3- Ucub

Şu Âyet-i kerimeyi hatırladım:

(Onlardan kimi bedbaht, kimi mesuttur.) [Hud 105]

Hadis-i şerifte de buyuruluyor ki:

(Uc şey felakete goturur: Cimrilik, nefse uymak, ucbetmek.) [Beyheki]

Mesut olacağımı bilmediğime gore, ustelik ucbun felaket olduğunu bile bile niye ucbedeyim dedim ve ucubtan kurtuldum.

4- Kibir

(Kalbinde zerre kadar kibir olan, Cennete giremez) hadis-i şerifi ile aşağıdaki Âyet-i kerimeleri duşunerek kibretmekten sakındım.

(Allah, kibredenleri sevmez.) [Nahl 23]

(Allah katında en keremliniz, en cok takva ehli olanınızdır.) [Hucurat 13]

Aşağıdaki hadis-i şerifi de duşunerek tevazu sahibi olmaya calıştım:

(Allahu teÂlÂ, tevazu uzere olmamı emreyledi. Hic kimseye kibirlenmeyin!) [E.Davud]

5- Muslumanlara saygısızlık

Şu Âyet-i kerimeyi hatırladım ve din kardeşlerime hurmet ettim.

(Asıl şeref, ancak Allah’ın, Peygamberinin ve muminlerindir.) [Munafikun 8]

6- Haset

Aşağıdaki Âyet-i kerimeyi duşunerek kimsenin malına goz dikmedim:

(Biz, onların dunya hayatındaki maişetlerini aralarında taksim ettik.) [Zuhruf 32]

7- Riya

Aşağıdaki Âyet-i kerimeyi duşunup ihlasa sarılıp riyadan kurtuldum.

(Rabbine kavuşmayı dileyen, salih amel işlesin. İbadette Ona hicbir şeyi ortak koşmasın.) [Kehf 110]

8- Cimrilik, 9- Tamah, 10- Hırs

Tamah, mal toplama, biriktirme hırsıdır. Cimrilik ise, harcanması gereken yerde para harcamaktan kacınmaktır. Once şu hadis-i şerifi duşundum:

(Comertlik iman sağlamlığından ileri gelir. İmanı sağlam olan Cehenneme girmez. Cimrilik, [imandaki] şupheden ileri gelir, boyle kimse de Cennete giremez.) [Deylemi]

Sonra şu Âyet-i kerimeleri duşunup Allah’a guvendim ve insanlardan umidimi kestim:

(Sizin yanınızdakiler tukenir. Allah katındakiler bakidir.) [Nahl 96]

(Kim Allah’tan korkarsa, Allah ona bir cıkış yolu ihsan eder. Ummadığı yerden rızkını verir.) [Talak 2-3]

(Her canlının rızkı Allah’ın uzerinedir.) [Hud 6]

Kim dost kim duşman
Allahu teÂlÂ, iblise, Resulullaha giderek, soracağı butun suallere doğru cevap vermesini emretti. İblis gelince, Resulullah efendimiz buyurdu ki:

- Sen kimsin?

- Ben iblisim.

- Nicin geldin?

- Allahu teÂl gonderdi ve soracaklarına doğru cevap vermemi emretti.

- O halde, sevmediğin ve duşman olduğun kimseleri soyle!

- Dunyada en sevmediğim kimseler, adil sultanlar, tevazu sahibi zenginler, halinden şikayetci olmayan fakirler, doğru sozlu tuccarlar, ihlas sahibi ve ilmi ile amel eden Âlimler, din-i islamı yaymaya calışan mucahidler, emr-i maruf ve nehy-i munker yapanlar, insanlara karşı merhametli olanlar, tevbe-i nasuh ile tevbe edenler, haramdan kacınanlar, daima abdestli bulunanlar, daima hayır ve hasenatta bulunan comertler, hay ve edep sahibi guzel huylu olan ve insanlara faydalı olan muslumanlar, Kur'an-ı kerimi tecvide uygun olarak okuyan hafızlar, namazı vaktinde kılanlar ve herkes uyurken namaz kılan kimselerdir.

- Dunyada sevdiğin, dost olduğun kimseleri soyle!

- Zalim idareciler, kibirli zenginler, hain tuccarlar, icki icenler, kotu yerlerde teganni eden, şarkı soyleyen, fuhuş yapanlar, yetim malı yiyenler, cimriler, namaza onem vermeyen ve gec kılanlar, tul-i emele [uzun dunya arzularına] sahip olanlar, hemen ofkelenip ofkesini yenemeyen kimseler benim dostum, sevdiğim kimselerdir.

Şeytanın tuzakları
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

İblis yeryuzune indiği zaman Allahu teÂlÂya sordu:

- Ya Rab, beni kovdun ve yere indirdin. Benim evim yok.

- Meskenin hamamlardır.

- Toplantı yerlerim neresidir?

- Sokak, carşı ve pazarlar.

- Yemeğim nedir?

- Besmelesiz yenilenler.

- İceceğim nedir?

- Alkollu ickiler.

- Tellallarım kimlerdir?

- Her calgı senin tellalındır.

- Neler okuyacağım?

- Uygunsuz şiirler.

- Kitabım nedir?