Son yıllarda Dunyada olduğu gibi Ulkemizde de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler onem kazanmaya başladı. Tarım ve Orman Bakanlığınca uygulanmaya konulan Kadın Ciftciler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında, Bursa İl Tarım ve Orman Mudurluğunce yurutulen "Kadın Ciftciler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi" bunyesinde "Kırac Arazilerin Kokusu Lavanta" projesi tarla gunu Keles ilcesi Belenoren Mahallesinde yapıldı.
Katılımcılar tarafından oldukca fazla ilgi gosterilen tarla gunu yapılan acılış konuşmalarıyla başladı. Keles İlce Kaymakamı Abdussamed KILIC sozlerinde: ''Ulkemiz tarımsal uretimi acısında duşuk iş gucu ile yetiştirilen urunlerin desteklenmesi buyuk onem arz etmektedir. Ayrıca bu yurutulen projede kadın istihdamının artması kadınların iş gucune katılım oranının artması hem kadınlarımız hem ulke ekonomimiz icin ve cinsiyet eşitliği acısından buyuk oneme sahiptir.'' ifadelerine yer verdi.

Lavanta Projesi Tarla Gunu Programında acılış konuşması yapan Bursa İl Tarım ve Orman Muduru Hamit AYGUL: ''Ulkemiz tıbbi ve aromatik bitkiler alanında gunden gune dunya ticaretin artan bir grafiğimiz var. Şu anda dunyada 185 milyon dolar gelirle 18. Sırada yer alıyoruz. Biz de bu kapsamda, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığımızın Kırsal Alanda Kadın Ciftcilerimizin Guclendirilmesi amacıyla 'kırac arazilerin kokusu lavanta' projesini başlattık. Bu Projemiz yaklaşık 2 yıldır devam ediyor. Keles ve Buyukorhan'da 3 kadın ciftcimize 3 dekarlık alanda lavanta bahcesi oluşturduk. Bu tip kırac arazilerde yapılan lavanta uretiminin ikinci yılında, uretim girdilerini cıktıktan sonra dekar başına yaklaşık 1500 liralık bir gelir kalıyor. Biz bu calışmaları yuruturken eğitim, yayın, bilgi, enformasyon gibi ceşitli konularda ciftcilerimize hizmet sunmaktayız. Bu Projemizin Buyukşehir Belediyemiz, İlce Belediyemiz ve Kaymakamımızın destekleriyle daha iyi seviyelere ulaşacağına inanıyorum.'' dedi. AYGUL; Bakanlığımızın destekleriyle, tıbbi ve aromatik bitkilerden Bursa'da yetiştirilme şartlarına uygun olanların uretiminin yapılmasına destek olunmaya devam edileceğini ifade etti. İl Muduru AYGUL konuşmasını, lavanta uretimi projesi kapsamında uretim yapan kadın ciftcileri kutlayıp, ayrıca bu projede iş birliği icerisinde olunan tum kurum ve kuruluşlara teşekkur ederek sonlandırdı.

Bursa Buyukşehir Belediyesi Adına bir konuşma yapan Tarım A.Ş. Genel Muduru Fetullah BİNGUL ise sozlerine Bursa İl Tarım ve Orman Mudurluğune teşekkur ederek başladı. Konuşmasında, ''Bursa Buyukşehir Belediyesi olarak lavanta, ahududu, yaban mersini ve diğer katma değeri yuksek aile ciftciliği modelini kalkındıracak, ozellikle dağ yoresindeki evlatlarımıza iş imkÂnı yanında, şehre gidenlerin tekrar buralara donmesini sağlayabilecek ne kadar proje varsa her birinde elimizi taşın altına koyup maddi destek olmaya calışıyoruz. Her koşulda ciftcilerimizin, goruş, oneri ve projelerini dinlemeye hazırız'' ifadelerine yer verdi.
Keles İlce Belediye Başkan Vekili Ahmet Yaşar AKBEY, ilcedeki lavanta yetiştiricilerine hayırlı ve bereketli olmasını temenni etti. Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Raif DONER ise Kırac arazilerin gencler ve kadınlar tarafından işlenip, uretime kazandırılması ve bu urunun pazar payının arttırılmasını temenni ettiğini soylerken, ''Tum yeni urunlerin yetişmesine onculuk eden Bursa İl Tarım ve Orman Mudurluğune teşekkur ediyorum. 'dedi.

Keles Belenoren Mahallesi Kalkınma Kooperatif Başkanı Mustafa TOKSOZ de sozlerinde; hem kırsalda kadın onculuğunde uretim yapılabilmesine olanak sağlamak amacıyla Bursa İl Tarım ve Orman Mudurluğu tarafından verilen lavanta desteklerine hem de Bursa Buyukşehir Belediyesi tarafından hibe edilen, Bursa'da ilk ve tek olan 1 tonluk distilasyon makinesi icin teşekkurlerini iletti.
'İlimizde Lavanta Uretimini Yaygınlaştıralım'
Proje faydalanıcısı Ciftci Fatma ARI, ''2017 yılında bursa İl Tarım ve Orman Mudurluğunden aldığımız lavanta fidelerinin ikinci hasadını bu sene gercekleştiriyoruz. İsteğimiz bu bolgede lavanta uretiminin arttırılarak, urunun, alıcısını bulması ve lavanta uretiminin yaygınlaştırılması.'' dedi.
Gecen yıl İstanbul'dan Keles ilcesine yerleşen Aysel DİNCER ise, bolgenin doğası itibariyle cok guzel olduğunu, bu yorede lavanta uretiminin yaygınlaştırılmasını istediğini soyledi.
Tarla gunu Programı, lavanta hasadının ardından, lavanta yağı distilasyonu gercekleştirilerek sona erdi.

tarımpusulası