Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Ozcan Aygun, hukumet tarafından acıklanan ayciceği taban fiyatlarına tepki gostererek, onemli bir tehlikeye dikkat cekti.
Acıklanan bu fiyatların belirsizlik ve risk oluşturduğunun altını cizen CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Ozcan Aygun, ‘’Tarım Bakanlığımızca acıklanan aycicek fiyatları halihazırda Ticaret Bakanlığımızca bu fiyatı destekleyecek gumruk vergisi duzenlemesi yayınlanmadığı icin cari olarak piyasalara yansımamıştır. Bu belirsizlik harmanın hızlanmaya başladığı şu gunlerde ciftcimizi mağdur etmektedir. Bakanlıkca yapılan bu fiyat acıklaması vergi duzenlemesiyle birlikte hayata gecirilmeliydi. Bakanlıkca acıklanan fiyat ciftci acısından belirsizliği ortadan kaldırmış olabilir ancak bu malı alacak başta birlikler olmak uzere tuccar ve sanayici icin belirsizlik ve risk oluşturmaktadır’’ ifadelerini kullandı.
GOZETİM FİYATI İVEDİLİKLE ARTTIRILMALI
İthalde uygulanan gozetim fiyatının ivedilikle arttırılması gerektiğinin altını cizen CHP’li Aygun, ‘’Yurt dışından ulkemize gelecek yeni sezon urun icin fabrikacıya 345-350 USD fiyatlar teklif edilmektedir. Bu fiyat 2.250 - 2.300 TL/ton fiyata tekabul etmektedir. Bu şartlarda sanayici, tuccar ve Birlikler Bakanlıkca acıklanan fiyata uyum gosteremezler bu da ciftcinin cok ciddi şekilde mağduriyetine neden olur. Bu nedenle Birliklerin, sanayicinin, tuccarın guvenle mal alıp risk taşıyabilmeleri icin ithalin onune gecilmelidir ki sistem, carklar doğru işlesin bu nedenle ithalde uygulanan gozetim fiyatının ivedilikle 450 dolardan asgari 800 dolara yukseltilmesi gerekmektedir. Yurt ici uretimin ihtiyacı karşıladığı Mart – Nisan sonuna kadar da ithalatın onune gecilerek gerek ciftcinin gerekse de yerli urun alan Birlikler ve sanayicinin desteklenmesi, risklerinin bertaraf edilmesi buyuk onem arz etmektedir’’ şeklinde konuştu.
RESMİ GAZETEDE YAYIMLANMADAN GOZDEN GECİRİLMELİ!
‘’Ciftciye kanundan hakkı olan tarımsal uretim destekleri Ocak ayından beri acıklanmadı. Ancak Tarım Bakanı ayciceği taban fiyatı acıklarken aycicek uretim desteğinin gecen yılki fiyat olan 40 krş. olarak suslu ifade etti. Ancak yol yakınken resmî gazete de yayınlanmadan gozden gecirin. Bunu en az 80 krş yapınız ki ciftcimiz uretime devam edebilsin. Yine buğday, arpa, yulaf, soya , pamuk aycicek uretim desteklerini acıklayın.’’
Tarımdan Haber.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Tarım ve Hayvancılık
- Ayciceğinde buyuk tehlike! Gumruk vergisi yukseltilmeden fiyatlar acıklandı!