a. Ummet İcinde Cıkacak Yalancılar

RE. 324/6. Ummetimde yirmiyedi tane yalancı ve deccal olacak ki, onlardan dordu kadındır. Ben peygamberlerin sonuyum. Benden sonra hicbir peygamber yoktur.

Hz. Huzeyfe RA

RE. 518/3. Deccal'den evvel, yetmiş kusur deccal olacaktır. (73-79 kadar)
Hz. Enes RA

RE. 477/10. Yetmiş tane yalancı cıkmadan kıyamet kopmaz.
Hz. İbni Amr RA

RE. 346/8. İslÂmın usulleri (tutanakları) teker teker bozulacak ve halkı dalÂlete duşurucu hukumet adamları cıkacak ve ondan sonra da onların izi uzerine uc deccal gelecek.
Hz. Huzeyfe RA

b. Peygamberlerin Kavimlerini Deccal'e Karşı İkazları

RE. 143/1. Nuh AS'dan sonra hicbir peygamber olmadı ki, kavmini Deccal ile korkutmuş olmasın. Şuphesiz ben de sizi onunla korkutuyorum. Olur ki, beni gorup sozumu işitenlerden ona yetişen bulunur. Ashab dediler ki:
"--O zaman kalblerimiz nasıl olur?"
Buyurdu ki:
"--Şimdiki gibi veya daha hayırlı.
Hz. Ebû Ubeyde RA

RE. 373/8. Adem AS'ın yaradılışı ile kıyametin kopması arasındaki zamanda Deccal'den buyuk hadise yoktur.
Hz. Hişam ibn-i Amir RA

RE. 362/1. Deccal sizin gibi, belki de sizden hayırlı bir kavme yetişecek. Bir ummet ki başında ben, sonunda İs AS geliyor, Allah onları hor etmez.
Hz. Abdurrahman ibn-i Cubeyr RA

c. Deccal'in Cıkacağı Zaman

RE. 236/18. Melhame-i Kubra, Kostantıniye'nin fethi ve Deccal'in cıkması yedi ay veya (sene) icinde olur.
Hz. Muaz RA

RE. 319/11. Beyt-i Makdis'in mÂmur olmasını, Medine'nin harab olması takip eder. Onu da Melhame'nin cıkışı ve onu da Kostantıniyye'nin fethi takip eder. Onu ise Deccal'in cıkması takip eder.
Hz. Muaz RA

RE. 258/4. Dort fitne olacak; kan, mal ve ırz mubah kılınacak ve dorduncu ise Deccal fitnesi olacak.
Hz. İmran ibn-i Husayn RA

RE. 485/9. Bir muslumana, canının cıkmasından hoş bir şey olmadıkca (canından bezmedikce) Deccal cıkmaz.
Hz. İbn-i Mes'ud RA

RE. 485/11. Deccal insanlarca kendinden bahsedilmekten zuhul edilmedikce (unutulmadıkca) ve imamlar da minberlerde ondan bahsetmeyi terk etmedikce cıkmaz.
Hz. Saab ibni Cessame RA

d. Deccal'in Cıkacağı Yer ve Kendisine Tabi Olacak Kimseler

RE. 508/5. Şark tarafından bir cemaat meydana gelir. Kur'an okurlar hancerelerinden aşağı gecmez. Onlardan bir taife inkiraz ederse diğer taife zuhur eder. Son partileri Deccal ile beraber olurlar.
Hz. İbn-i Amr RA

RE. 207/8. Deccal şarkta, Horasan denilen yerden cıkar ve ona katmerli yuzu olanlar uyar.

Hz. Ebu Bekir RA
RE. 506/9. Deccal'e Isfahan yahudilerinden yetmişbin yahudi tabi olur. Hepsinin uzerlerinde taylasan vardır.
Hz. Enes RA

RE. 508/2. Deccal, Horasan denilen yerden cıkar. Ona bir kavim tabi olur ki, yuzleri meşin gibidir.
Hz. Ebubekir RA

RE. 97/7. Deccal şarktan, Horasan'dan cıkar ve ona kalkan yuzluler tabi olur. (Yahudiler ve Moğollar vs.)
Hz. Ebubekir RA

e. Deccal'in Vasıfları ve Yapacağı Bazı İşler:

RE. 207/7. Deccal'in sol gozu şaşıdır. Sacları coktur. Yanında da cennet, ve cehennemi vardır. Onun cehennemi cennet, cenneti de cehennemdir.
Hz. Huzeyfe RA

RE. 97/6. Deccal'in sol gozu kor ve alnında "kÂfir" diye yazılıdır. Gozlerinin uzerinde de kalın bir perde vardır.
Hz. Enes RA

RE. 140/11. Benden evvelki peygamberlerden ummetini Deccal ile korkutmayan hic kimse olmadı. Onun sol gozu şaşı, sağ gozu ise perdelidir. Ve alnında "kÂfir" diye yazılıdır. Yanında cennet, cehennem diye iki vadi olur. Cennet dediği cehennem, cehennemi ise cennettir.
Yanında peygamber kıyafetinde iki melek bulunur; biri sağında, biri solundadır. Bu beraberlik insanları imtihan icindir.
Deccal onlara sorar:
"--Ben sizin Rabbiniz değil miyim? Diriltiyorum, olduruyorum."
Meleklerden biri:
"--Yalan soyluyorsun!" der.
Fakat bu sozu yanındaki melekten başkası duymaz. İkinci melek diğerine:
"--Doğru soyluyorsun." der.
İkinci meleğin sozunu insanlar işitir ve zannederler ki, Deccal'i tasdik etti. Bu da imtihan icindir. Sonra Medine'ye yurur. Giremeyince, "Bu onun ulkesidir!" der. Sonra Şam'a yurur Orada "Akabetu Efik" mevkiinde Allah onu helÂk eder.
Hz. Sefine RA

RE. 507/10. Deccal cıkar ve beraberinde bir nehir ve bir de ateş hendeği bulunur. Kim onun nehrine girerse, gunahı sabit olur, ecrini ise kaybeder. Kim ki ateş hendiğine girerse, ecri sabit olur, gunahı ise sukût eder. Bundan sonra işte o kıyamet saatidir.
Hz. Huzeyfe RA

f. Deccal'in Varamayacağı Yerler

RE. 97/8. Deccal her yere varır, yalnız dort mescidin bulunduğu yere varamaz: Mescid-i Haram, Mescid-i Medine, Mescid-i Aksa ve Mescid-i Tur-i SinÂ.

RE. 486/5. Deccal Mekke ve Medine'ye giremez.
Hz. Aişe RA

RE. 486/4. Medine'ye Deccal korkusu girmez. O gunu Medine'nin yedi kapısı vardır ve her birinde de ikişer melek duracaktır.
Hz. Ebubekir RA

g. Hz. İs AS'ın Deccal'i Oldurmesi

RE. 512/12. Sizin kalanlarınız, Urdun nehri uzerinde Deccal'la mukatele edeceksiniz. Siz nehrin doğusunda, onlar ise batısında olduğu halde.
Hz. Nuheyk ibn-i Sarimin RA

RE. 97/5. Hic şuphe yok ki Deccal cıkacaktır. Onun sol gozu kordur ve uzerinde beyaz bir ben vardır. Gozsuzleri ve abraşı iyi eder. Oluleri diriltir ve "Ben Rabbinizim!" der. Kim onu tasdik ederse, fitne-i Deccale duştu. Kim de "Rabbim Allah!" der ve boyle olurse, o zaman Deccal'in fitnesine duşmemiş olur. Ona bir daha fitne ve azab yoktur.
Deccal yerde Allah'ın dilediği kadar kalır. Sonra İsa AS gelir. O bana vekil ve benim dinim uzere gelir. Deccal'i oldurur ondan sonra kıyamet kopar.
Hz. Sumure RA

RE. 201/2. Gaz gecerlidir; benim baas olunduğum gunden, Deccal'le yapılacak gazaya kadar... Onu zalimin zulmu, adilin adaleti kaldıramaz.
Hz. Enes RA

h. Beklenen Yedi Şey Dolayısıyla Amellere Acele Etmek Luzumu

RE. 243/1. Beklemekte olduğunuz şu yedi şey icin amellere musÂraat (acele) ediniz:
1. Unutturucu fakirlik,
2. Azdırıcı zenginlik,
3. Hayatınızı ifsad edici hastalık,
4. Bunaklık verici ihtiyarlık,
5. Ani olum,
6. Deccal ki, o beklenen şerdir.
7. Kıyamet ki, hepsinden daha buyuk ve daha dehşetlidir.
Hz. Ebû Hureyre RA