DÂvûd bin A’zeb hazretleri, evliyÂnın buyuklerindendir. Doğum ve vefÂt yerleri, tÂrihleri belli değildir. Devrinin velî kulları huzûrunda yetişen DÂvûd bin A’zeb, haram ve şuphelilerden cok sakınan ver ve takv sÂhibi bir zÂt idi...
DÂvûd bin A’zeb hazretleri, bir gun bir seveninin evine misÂfirliğe gitti. Ev sÂhibi, hizmetcisine bir koyun kesip, hazırlamasını soyledi. Hizmetci, bir koyun kesip hazırladı. Yemek vakti DÂvûd bin A’zeb’in onune getirilince; “Onu kaldırın, ondan haram kokusu geliyor” buyurdu. Ev sÂhibi araştırınca, hizmetcinin yanlışlıkla suruye katılan bir hayvanı kestiğini oğrendi. Boylece başkasına Âit bir koyunu yemekten kurtuldular. Hak sÂhibine durumu anlatıp başka bir koyun verdiler... Bir talebesi de onun icin bir koyun kesip, pişirmiş getirmişti. Talebenin babası, koyunu kestiğini duyunca oğluna kızdı. Bu durumu oğrenen DÂvûd bin A’zeb, yemekte yanındakilere; “Kemikleri kırmayınız onları toplayınız” buyurdu. Oradakiler bundan bir şey anlamadılar. Biraz sonra dışarı cıktıklarında, talebe, kestiği koyunun otladığını gordu.
Bu mubarek zat, sohbetlerinde buyurdu ki:
“Herkes hÂlinin ne olduğunu şu hadîs-i şerîf ile gorsun: Kalbin hayÂtı îmÂn iledir. Olumu kufurledir. Sıhhati ibÂdet ve tÂat iledir. Hastalığı gunÂhla meşgûl olma iledir. Uyanıklığı Allahu teÂlÂyı zikretme iledir. Uyuması Allahu teÂlÂdan gÂfil olma iledir.“
“UC KİMSE KORUNMUŞTUR!”
“Uc kimse şeytanın ve askerinin şerrinden korunmuştur. Onlar da, gece gunduz cok zikredenler, seherlerde kalkıp istiğfÂr edenler ve Allahu teÂlÂnın korkusundan ağlayanlardır.”
“Bir gunah ne kadar kucuk olsa bile onu bir şey sanmayıp, ne olur bundan dense, o ufacık gunah dağlar kadar buyur. En buyuk gunah da, bir daha işlememek uzere nÂdim ve pişmÂn olarak tovbe edilirse ve istiğfÂr edilerek ağlanırsa; (GunÂhına tovbe eden, gunÂhı olmayan kimse gibidir) hadîs-i şerîfi gereğince cenÂb-ı Allah onun gunahını affeder.”
DÂvûd bin A’zeb hazretleri, vefatından kısa bir zaman once buyurdu ki:
“Oturacak, kalkacak arkadaşların en hayırlısı, gorulduğu zaman, Allahu teÂlÂyı hatırınıza getirendir, onların sozleri ilminizi arttırır. Onların ameli Âhireti aklınıza getirir.”
Alıntı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- “Uc Kimse Korunmuştur!”