Bugun yine karşıma cıktı. Bir baktım internette o kadar cok kişi sormuş yorumlamış. Bu konuda ben de goruşlerimi paylaşmak isterim...

Oncelikle en meşhur ornekten başlayalım.

Uzun vagonları olan bir lokomotif duşunun. En arkadaki vagonu kim cekiyor diye soruluyor, bir onundeki. Onu kim cekiyor. Bir onundeki. Ve en sonunda hepsini ceken lokomotife geliniliyor. Onu kim cekiyor diye sorulunca, o kendi gidiyor kimse cekmiyor deniliyor.

Bu cok tuhaf bir ornek. Zira, ALLAH nasıl var oldu sorusuna cevap vermiyor.

Bu soru, ALLAH'ı haşa kim yarattı sorusuna verilmiş bir cevap ama O'nu kim yarattı diye sormak da cok sakıncalı.

Yani buradaki anahtar soru, kim yarattı değil nasıl kendiliğinden var oldu?

Ve bu sorunun cevabı şu:

İdrak-i maali bu kucuk akla gerekmez
Zira bu terazi bu kadar sikleti cekmez

Yani bu ne demek? İnsan aklı boyle bir sorunun cevabını veremez. Cunku boyle bilgi YOK.

Ne Kur'an da ne hadislerde ALLAH'ın nasıl var olduğu bildirilmemiştir. Bildirilen, " O doğrulmamıştır ". Yani ana babası yoktur. Eşi, benzeri, dengi de yoktur. O halde O'nu yaratan da yoktur. Tek ilah olduğu icin, onu yaratan da yoktur.

Bu bilgilerden daha fazlası bildirilmemiştir. Bildirilmeyen bir şeyin cevabını da ne kadar duşunsen de, orneklesen de bulamazsın.

Mesela ingilizce de Evet ne demek? Yes demek.

Peki dunyadaki ilk insanların konuştuğu dilde Evet ne demek? Cevabı yok. Cunku oyle bir bilgi yok

İstediğin kadar duşun, dunyadaki ilk insanların evet yerine hangi kelimeyi kullandığını bulabilir misin? Hayır, cunku beyinin icinde oyle bir bilgi mevcut değil. Bilen de yok, anlatan da yok.

ALLAH nasıl var oldu sorusu da oyledir, bunu cevabını arıyorsanız aramayın. Zira cevabı yok. Cunku bilen yok.

İnsan ancak bildiği şeylere cevap verebilir. Yani kafanın icinde bir veri olacak ki, beyin ona gore cevap verecek.

Doğum tarihini sorsak, tak cevabı verirsin. Cunku beyinde bilgi mevcut.

Ama atıyorum şu an kullandığın bilgisayar yazılımın bilmem kacıncı satırında ne yazıyor desek? Bilemezsin cunku beyinde boyle bir veri yok

Sadete gelecek olursak, islam bazında ALLAH nasıl var oldu net bir şekilde bildirilmemiştir. Bildirilen O nun kimse tarafından doğrulmadığu ve kimse tarafından yaratılmadığı. Varlığının başlangıcı ve sonu olmadığı.

Felsefi bir şekilde ise cevabı hic verilemez. Zira ALLAH'ı goren yok. Nasıl var olduğuna dair bir bilgi de yok. Sadece yorum ve orneklemeler yapılabilir ki bundan da kesin bir sonuc cıkmaz, cıkamaz.

Yani ALLAH nasıl var oldu sorusunun cevabı yok. Cunku varlığının başlangıcı olmadığı bildirilir. Nasıl var oldu sorusu, aynı zamanda ne zaman var oldu sorusu manasına da gelir. İslami kaynaklara gore de, varlığının başlangıcı yok. Yani bu soru, ne bilim ile ne felsefe ile ne de islami kaynak ile net bir şekilde cevaplanamaz. Cunku bilen yok

Ha ben felsefe uzmanı ya da islami konularda cok bilgili bir insan değilim. Goruşlerim size sacma da gelebilir. Benim anlatmak istediğim en kısa ifade, bu sorunun cevabı yok. Cunku bu soruya verilmiş net bir bilgi yok.