Değerli kardeşimiz,
İsvicreli psikolog Pierre Bovet, "Din Duygusu ve Cocuk Psikolojisi" adlı eserinde, belli bir yaşa gelen butun normal cocukların, sırf kendilerine mahsus tamamen "kendi malları" olan (yani fıtratlarında bulunan) sanki "tabii bir dinleri" vardır. Bu iptidai inancların teşekkulunde, cemiyet kadar, ferdin şuur, idrak ve muhayyilesi de onemli rol oynar. Belki cocuk, cemiyetten edindiği dini kavramların muhtevasını, bizzat kendisi tayin eder. Ancak, zamanla cemiyet ile kendi arasındaki tezatları gorur, yeni intibaklara gider. Şanlı Peygamberimiz (asm)'den oğrendiğimize gore:
Alıntı:
"Butun cocuklar İslam fıtratı uzere doğarlar, daha sonra, onları, anaları, babaları (ve cemiyet) şu veya bu dine sokar."
Cocukların "fıtri dini" konusunda pek cok ilim ve fikir adamı araştırma yapmıştır. Bunlardan biri de Amerikalı filozof William James'tir. O, cocukta, cemiyetin mudahalesi olmaksızın meydana gelen "tabii din duygularını" yakalamak icin, Ballard adında, on bir yaşına kadar, hicbir ders almamış olan sağır ve dilsiz bir cocuğun hatıralarını ve davranışlarını incelemiştir. Sonradan iyi bir eğitimden gecirilen bu cocuk, eğitim oncesi "fizik otesi" duşunce ve duygularını şoylece ozetlemiştir:
Alıntı:
"Babamla gezintiye cıktığımız oluyordu. Tabiat ve manzaralar bana cok tesir ediyordu. Konuşmayı ve yazmayı bilmiyor, fakat duşunuyordum. Kendi kendime soruyordum:
'Acaba dunya nasıl var oldu?', 'İnsan, hayata nasıl başladı?', 'Bitkiler ve diğer canlılar nasıl meydana geldi?', 'Dunya'yı, Ay'ı, Guneş'i var eden sebep ne?', 'Bu eşya alemi nasıl doğdu?', 'Butun bu soruları kim aklıma getiriyor?', 'İlk insan, ilk hayvan, ilk bitki, tohumsuz nasıl meydana geldiler?', 'Nereden gelip nereye gidiyoruz?', 'KÂinatın başlangıcı nasıl olabilirdi?' Bilhassa, bu soruya cevap bulamazdım. Duşunur, duşunur vazgecer, bir muddet sonra, yine aynı meseleye donerdim." (bk. Pierre Bovet, Din Duygusu ve Cocuk Psikolojisi, s.71-72).
Daha bircok psikolog bu konuyu araştırmış, aşağı yukarı aynı sonuclara ulaşmışlardır. Boylece anlaşılmıştır ki, cocuklar da en kucuk yaştan itibaren, kÂinata ve tabiata merakla yonelir ve yukarıda orneğini verdiğimiz soruları sorarlar. Bu, insanın "tabiatı"dır, "fıtratı"dır. Gorulduğu gibi, bu sorular, yalnız mutefekkirlerin ve filozofların değil, cocuk, genc ve yetişkin herkesin zihnini işgal etmektedir.
Yuce ve mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim, Buyuk Peygamber Hz. İbrahim (as)'ın cocuk yaşta iken, tabiata ve kÂinata yonelerek yıldızlarda, Ay'da ve Guneş'te Yuce Yaradan'ı arayışını, daha sonra bunları aşıp "otelerin otesine" doğru kanatlanışını ne guzel anlatır.
(bk. Gerceğe Doğru, c.III, Zafer Yayınları)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
https://sorularlaislamiyet.com/inanm...dogustan-midir
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- İnanmak ihtiyacı doğuştan mıdır?