Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? Kurbanlık sığır nasıl yatırılmalı? Kesim icin yapılacak dua ne olmalı ve daha bircok islami usul:

Bayram yaklaştıkca kurban heyecanı artıyor.
Vatandaşlar, kesecekleri kurbanı temin etmek icin pazarları dolaşıyor.

Kan akıtmanın dindeki yerinden hayvan kesme yontemlerine kadar bircok konunun yer aldığı calışma, pratik bilgiler iceriyor. Din Âlimleri, butun ibadetlerde olduğu gibi kurbanda da Allah rızasının onde tutulması gerektiğini vurguluyor. Hz. Peygamber Efendimiz, kurban etinin uce taksim edilip, bir bolumunun yoksullara dağıtılmasını, bir bolumunun akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir bolumunun de evde bırakılmasını tavsiye ediyor. Ailenin maddi durumuna gore etin tamamı da hane halkına bırakılabilir veya kurbanın tumu ihtiyac sahiplerine dağıtılabilir.

-----------------------------------------------------

Kurban, mumini Allah'a yaklaştırır

Kurban Bayramı, Hz. İbrahim ve İsmail'den gunumuze kadar, hep bir kahramanlık, fedakarlık, hasbîlik ve teslimiyet sembolu olagelmiştir. Kurban Bayramı, tıpkı orduların savaşa gidişi gibi gurul gurul tekbirlerle gelir ve bir velvele olur, her yanda yankılanır. Onda hem bir mûsiki ve şiir hem de muharebelerin bin ******a ile gurleyen hakkı ilan sesleri ic icedir.

Kur'an-ı Kerim'de 'Kesilen kurbanların ne eti, ne de derisi Allah'a (cc) ulaşır. Yaradan'a ulaşan sizin takvanızdır.' denilmektedir. Bu lutfun gercekleşebilmesi icin kesilen kurban Allah rızası icin kesilmeli, etleri ise yine Allah (cc) rızası icin fakir fukaraya dağıtılmalıdır. İbadetler hikmetlerinden veya getirdiği faydalardan ziyade Allah emrettiği icin yapılır. Ama onların hikmetlerini ve guzelliklerini bilmek bizim kulluğumuzun bir gereği ve Allah'ın nimetlerini yÂd etmek icin birer vesiledir. Kurban kesmenin de Allah'ın bir emri olması hasebiyle sayısız hikmetlerinin olduğunda şuphe yoktur. Kurban kesmek, oncelikle peygamberlerin babası Hz. İbrahim'in, oğluna bedel olarak Allah'ın gonderdiği kocu kesmesi hadisesini bizlere hatırlatıyor. Hayat nimetine şukrun bir ifadesi olarak kurbanı kesiyoruz. Ayrıca ahirete bir hazırlık olması, gunahlarımızın affı ve kabirle başlayan yeni bir hayat yolunda kurbanın bizi manevi bir burak gibi alıp selamete ulaştıracağını da verilen mujdeler ışığında Rabb'imizden umuyoruz. Hac Sûresi'nde (22/34) ifade edildiği gibi kurban kesmekten asıl maksat Allah'ın hatırlanması, zikredilmesidir. Zira bizim varlık gayemiz Allah'ı bilme, tanıma ve O'na yaklaşmadan ibarettir. Burada Allah'a yaklaşma ameliyesi adeta bir bayram olarak ilan edilmiştir. Kurban kesmenin, insan olarak hepimizin mutlaka almak zorunda olduğu gıdalarla da yakından alakası vardır. Din, hayatımızın her safhasını kuşatıyorsa, bizim bu yonumuze de hitap etmeli değil midir? Etin, insan icin zaruri gıdalardan olduğunda şuphe yok. Ama bu gıdanın herkes tarafından rahatlıkla temin edildiğini soyleyemeyiz. Nafile olarak başka zamanlarda kesilen kurbanların dışında, Kurban Bayramı'nda da Muslumanlar, kestikleri bu hayvanlarla et yemekten mahrum bulunan onemli buyuk bir kitleyi bu nimetten istifade ettirmektedir. Mukremin Albayrak, İstanbul



KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kurban; koyun, keci, sığır, manda ve deveden olur. Kurban olabilmesi icin, hayvanın sut dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması ibadetin sıhhati icin şarttır.

- Bir ya da iki gozu kor olan havyanlar kurban edilemez.

- Kulağı ve boynuzunun ucte biri gitmemiş olmalı, burnu kesik olmamalı.

- Kuyruğunun ucte biri gitmemiş ve ağır hasta olmamalı

- Kesim yerine yuruyerek gidemeyecek derecede aksak olmamalı.

- Dişlerinin yarıdan fazlası duşmuş olmamalı, dilinin buyuk bolumu
yerinde olmalı.

- Koyun ve kecide bir, sığırda iki memesi kurumuş olan hayvan kurban edilemez.

-----------------------------------------------------

KURBANLIK SIĞIRIN YATIRILMASI

Yaklaşık 8 metre uzunluğunda kalın bir ip once boynuzlardan sıkıca bağlanarak boyuna gecirilir.

Ardından ip hayvanın on ayakların koltuk altından sırtına doğru dolanarak bağlanır.

İp sol tarafından arka kısma devam ettirerek karın ve arka ayak arasından sırta doğru dolandırılır

Sırt kısmından uzanan iple 2 kişi kurbanı geriye cekerken onde 1 kişi kurbanın başını tutar

Kurbanın yuzu kıbleye cevirilip on ve arka ayaklar birbirine bağlanır. Kesim tamamlandıktan sonra hayvanın icindeki kanın daha guzel boşalması icin ayaklardan biri (sol akra tercih edilmeli) serbest bırakılmalı. Kucukbaş hayvanlarda bir ayak bağlanmayabilir

-----------------------------------------------------

Kesim icin yapılacak dua:

Kesimden once "Allahumme hÂz minke ve leke, inne salÂtî ve nusukî ve mahyÂye ve memÂtî lillÂhi rabbil Âlemîn. Allahumme tekabbel minna. Amin." denerek okunup kesim başladığında Cevreden bulunanlarla birlikte teşrik tekbiri getirilir "Allahu Ekber, Allahu Ekber, L ilÂhe illÂllÂhu vallÂhu Ekber, Allahu Ekber ve lillÂhi'l-Hamd"

Kesim: Kesen kişi "Bismillahi Allahu Ekber" dedikten sonra beklemeden kurbanın boyun kısmında 3 damarı birden kesmeli.

Yon: Kurbanlık hayvan başı ve ayakları kıbleye dondurulmeli. Kesen kişinin de kıbleye yonelmesi sunnettir.

Vekalet: Kurbanın sahibi kesmeyi bilmiyor ise kesebilecek başka birini vekil tayin ederek kestirebilir. Bunun icin (Allah rızÂsı icin bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim) demesi ve kalben de niyet etmesi lÂzımdır.

Kanın akması icin derinliği ve genişliği yarım metre olan bir kuyu acılmalı. İş bitiminde kapatılmalı.

-----------------------------------------------------

Hemen buzdolabına kaldırmayın


Kurban etleri, parcalar halinde temiz kaplara konulmalı ve once guneş gormeyen serin bir yerde (14 C'nin altında) hava alması sağlanarak (5-6 saati gecmemeli) bekletilmeli. Daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henuz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet icinde veya hava alamayacak bir durumda buyuk parcalar halinde ust uste konulursa, ic kısımları soğumadığı icin cok kısa surede (2.gun) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme gorulur. Boyle kısımlar kesinlikle tuketilmemeli, atılmalıdır.

-----------------------------------------------------

KESİM İCİN GEREKLİ BICAK SETİ

Buyuk bıcak: Kesim icin
Orta bıcak: Deri yuzmek icin
Satır: Kemik kırmak icin
Masat, Bleyi taşı



-----------------------------------------------------

NERESİNDEN NE YAPILIR?

ANTREKOT: Biftek, rozbif (Izgara, tava)

BONFİLE: Biftek, turnado, şatobiryan, sulu ve sote yemekler, roti, şiş (Izgara, tava, sote usulu, fırında)

SOKUM: Roti, rozbif, tencere yemekleri, kebap, biftek, (Izgara, breze ve roti usulu, haşlama, tava)

GERDAN: Kıyma, tencere yemekleri, kavurma (Haşlama, sote usulu)
DOŞ VE BOŞLUK: Kıyma, tencere yemekleri (Haşlama)

KONTRNUA: Rosto, soslu yemek, kebap, tencere yemekleri (Haşlama, breze usulu, fırında)

İNCİK: Osobuko, salcalı ve sulu yemekler, kıyma (Haşlama, breze usulu, fırında)



Eti paylaştırırken yoksulları unutmayın

Hz. Peygamber, kurban etinin uce taksim edilip, bir bolumunun kurban kesmeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bolumunun akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, birinin de evde bırakılmasını tavsiye etmiştir. Ailenin durumuna gore etin tamamı da evde bırakılabilir. Ancak, toplumda muhtacların arttığı donemde kurban etinin coğu hatta tamamı dağıtılabilir.

Deri temizlenip sonra da cok iyi tuzlanmalı

Kurban derisinin yuzumu ve muhafazası cok onemlidir. Soyum esnasında deriye zarar verilmemelidir. Deride meydana gelecek her bıcak yarası, değerini azaltacak, belki de kullanılamaz hale getirerek ekonomik zararlara yol acacaktır. Deriler 4-6 saat icinde mutlaka tuzlanmalı ve değerlendirileceği zamana kadar serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Derinin bekletilmeden verileceği yere ulaştırılması en iyisidir. Et ve yağ kalıntılarının bulunması durumunda bu kalıntılar deriye zarar verilmeden kazınmalı, bunu takiben hemen soğutulmalı ve tuzlanmalıdır.

Deri, Allah rızası icin tasadduk edilmeli

Kurban kesen kimse etinden hem kendi yer, hem de başkasına yedirir. Kurbanın derisi ihtiyac varsa evde kullanılır, yoksa tasadduk edilir. Menfaat karşılığı verilmez. Allah rızası icin kesilen kurbanın derisini O'nun razı olacağı şahıs veya muesseselere vermek guzeldir.

Kaynak

__________________