Şirk ve Şirk Ehlinden Beri Olmak İki Kısma Ayrılır
1 - Amelden beri olmak:
2 - Yapandan beri olmak:

1 - Amelden beri olmak:
Bu, şirk ve kufur amellerinden beri olmaktır ve boyle yapmak muslumana farz-ı ayndır.
Demokrasiden, parlementodan, laiklikten ve buna benzer kufur ve şirk amellerinden beri olmak gibi...

2 - Yapandan beri olmak:
Bu ise, muşrik ve kafirlerden beri olmaktır.
Laikleri, ırkcıları ve bunlar gibi kafirleri sevmemek, onlara duşman olmak, onların amellerinden beri olmak, onlara buğzetmek ve onların İslam milletinden olmadığına iman etmektir.

Şirk ve Şirk Ehlinden Beri Olmak Şoyle Olur
1 - Kalben beri olmak:
2 - Sozle beri olmak:
3 - Bedeniyle beri olmak:

1 - Kalben beri olmak:
Bu, muşriklere ve şirke kalple buğzetmek, onları sevmemek ve onların yok olmalarını temenni etmekle soz konusu olur.
Orneğin; yahudilere, hıristiyanlara, hindulara, komunistlere, laiklere ve parlementerlere kalben buğzetmek ve onların yok olmalarını temenni etmek gibi... Bunu yapmak her muslumana farz-ı ayn olup hicbir durumda sakıt olmaz. Cunku bu mesele kalple alakalıdır.
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu:
"Kim LÂ İlahe İllallah derse ve Allah'tan başka ibadet edilenleri reddederse malı ve kanı haram olur, onun hesabı Allah'a aittir." (Muslim)
İbrahim aleyhisselam'ın kavminden beri olduğunu bildiren ayet buna delidir.
Allah-u teala şoyle buyuruyor:
"İbrahim babasına ve milletine demişti ki: "Beni yaratan haric sizin taptığınız şeylerden uzağım. Beni doğru yola eriştirecek olan şuphesiz O'dur. İbrahim ardından geleceklere bu sozu devamlı kalacak bir miras olarak bıraktı. Artık belki doğru yola donerler." (Zuhruf: 26-28)

2 - Sozle beri olmak:
Bu, şirk ve şirk ehlinden beri olduğunu dille soylemek, yani; muşriklerin dinlerinin batıl olduğunu, bu dinler uzere olanların muşrik ve kafir olduklarını dille beyan etmektir.
Bunun delili ise; Allah-u teala şoyle buyuruyor:
"De ki: "Ey kafirler! Sizin taptığınıza tapmıyorum." (KÂfirun: 1-2)
Ayetteki; "De ki" lafzı "dilinle soyle" demektir.
"İbrahim babasına ve milletine demişti ki: "Beni yaratan haric sizin taptığınız şeylerden uzağım. Beni doğru yola eriştirecek olan şuphesiz O'dur. İbrahim ardından geleceklere bu sozu devamlı kalacak bir miras olarak bıraktı. Artık belki doğru yola donerler." (Zuhruf: 26-28)
Ayetteki; "İbrahim dedi ki" lafzı "dili ile onların dinlerinden beri olduğunu soylemiştir" manasındadır.
Bu meselenin en duşuk mertebesi; muşrikleri ve muşriklerin dinini istemediğini, sevmediğini, onlara muhalefet ettiğini, onların yolunun doğru olmadığını ifade eden sozleri dille soylemektir.

3 - Bedeniyle beri olmak:
Bu, şirk ve şirk ehliyle bedeniyle cihad etmek, yani; onların taptıklarını yok etmek ve tahrip etmek icin bedeniyle mucadele etmektir.
Bunun delili ise;
"Ey nebi! Kafirlerle ve munafıklarla cihad et ve onlara sertlik goster. Onların varacakları yer cehennemdir ve (orası) ne kotu donuş yeridir." (Tevbe: 73)
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyuruyor:
"Kim bir munkeri gorurse eliyle değiştirsin." (Muslim)
Bedenle beri olmak muslumanın gucu nisbetinde farz-ı ayndır. Guc yetiremiyorsa farz değildir.

Alıntı