
1. Mehmet Rıfat BOREKCİ
Turkiye Cumhuriyetinin ilk Diyanet İşleri Başkanı olan Mehmet Rıfat BOREKCİ, 1861 yılında Ankara'da doğdu . İlk ve orta tahsilini Ankara'da yapan Rıfat BOREKCİ, Arapcayı ve İslami İlimleri İstanbul'da Beyazıt dersiamlarından Atıf Bey'den okudu.ve icazet aldı. Daha sonra tekrar Ankara'ya dondu ve Fazliye Medresesinde muderris olarak goreve başladı. Bircok talebe yetiştirdi ve icazetler verdi. İstinaf Mahkemesi Azalığından sonra 1907 yılında Ankara Muftusu oldu. Turkiye Buyuk Millet Meclisine birinci donem Manisa mebusu olarak girdi. 4 ay kadar bu gorevde kaldıktan sonra istifa ederek Ankara Muftuluğu gorevine dondu. Şer'iye Vekaleti Heyet-i İftaiye azalığına da secilen Mehmet Rıfat Efendi, 1 Nisan 1924'de İlk Diyanet İşleri Başkanı oldu. 5 Mart 1941'de vefat etti.

2. Ord.Prof. M.Şerafettin YALTKAYA
1879 yılında İstanbul'da doğdu. İlk tahsilinden sonra hafız olan YALTKAYA, Davutpaşa Ruştiyesinden ve Daru'l Muallimin'den mezun oldu. Cami derslerine devam etti. Fatih Dersiamlarından Manastırlı İsmail Hakkı Bey'den tefsir, Şirvanlı Halis Efendi'den Makalat dersi okudu.
1909 yılında, Arapca eğitimi yapan Daru&'l İlim ve't-Ta'lim adlı okulda ders nazırlığı ile tedrisat hayatına atıldı. Sonraki yıllarda ceşitli yuksek okullarda dini dersler okuttu, 1924 yılında Daru'l- Funun İlahiyat Fakultesine Kelam Tarihi Muderrisi, daha sonra da İslam Dini ve Felsefesi Ord. Profesoru oldu. 1942 yılında Diyanet İşleri Başkanlığına getirildi.
60'dan fazla eseri olan ve Sebilu'r-Reşat, Beyan'ul-Hak, Mihrab, İlahiyat, İslam gibi dergilerde pek cok makaleleri yayımlanan , ozellikle duşunce hurriyetine onem veren M.Şerafettin YALTKAYA Diyanet işleri Başkanı iken 23 Nisan 1947 tarihinde vefat etti.

3. Ahmet Hamdi AKSEKİ
Yazdığı değerli eserleri ve yaptığı hizmetleri ile yuzyılımızın İslam alimleri arasında onemli bir yeri olan Ahmet Hamdi AKSEKİ, Antalya ili Akseki ilcesinde doğdu.Kucuk yaşta Kur'an oğrenmeye, 7 yaşında da camide mukabele okumaya başladı. 14 yaşında babasıyla Odemiş'e giden A.Hamdi AKSEKİ, ailesinin fakir olması sebebiyle, tahsil parasını temin icin pamuk tarlalarında calıştı. İstanbul'da Dersiam Bayındırlı Muhammed Şukru efendi'den icazet aldı. Medresetu'l Mutehassisin'de 3 sene okudu, doktora imtihanını vererek birincilikle mezun oldu. Henuz 32 yaşında iken 3 fakulteyi tamamladı.
İstanbul'daki medreselerde mudderrislik yaptı. Umur-u Şer'iye ve Evkaf Vekaleti Tedrisat Umum Mudurluğu gorevinden iken medreselerin mufredat programlarını ıslah etti. 1924 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Muşavere Heyeti Azalığına getirildi. 1939 yılında Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına tayin oldu.A.Hamdi AKSEKİ, M.Şerafeddin YALTKAYA'nın vafatından sonra Diyanet İşleri başkanı oldu. Resim hizmeti yanında, ilmi calışmalarını da ihmal etmedi ve 70 kadar eser yazdı. 9 Ocak 1951'de vefat eden Ahmet Hamdi AKSEKİ Arapca, Farsca ve İngilizce bilmekteydi.

4. Eyup Sabri HAYIRLIOĞLU
Eyup Sabri HAYIRLIOĞLU 1886 yılında Konya'da doğdu. İlk tahsilini Konya'da yaptı ve kucuk yaşta hafız oldu. Zamanın din alimlerinden Sivaslı Ali Kemali ve Yalvaclı Hacı Omer Efendilerden okudu. Daha sonra Konya da Daru'l-Funun'un Hukuk şubesi acılınca oraya devam etti ve birincilikle mezun oldu. İstanbul'da mudderis muavinliği, Uşak Muddeiumumiliği gorevlerinden sonra Konya'ya gelerek avukatlığa başladı.
Eyup Sabri HAYIRLIOĞLU ikinci donem Konya mebusu olarak secildi. Daha sonra mebusluktan cekilen ve Konya'ya donerek tekrar avukatlığa başlayan HAYIRLIOĞLU, bir ara ticaretle de meşgul oldu.
1951 yılında, Diyanet işleri Başkanı oldu. Dokuz yıl kadar bu gorevi surdurdukten sonra 1960 yılında elekliye ayrıldı. 8 Ekim 1960 tarihinde Ankara'da vefat etti.

5. Omer Nasuhi BİLMEN
1882 yılında Erzurum da doğdu. İlk tahsiline ceşitli muderrislerde okuyarak başladı. 1908 yılında İstanbula gelen BİLMEN, Fatih Dersiamlarından Tokatlı Şakir Efendinin derslerine devam etti ve icazet aldı. Daha sonra Medreset'ul Kuzat'a girdi. Burada dort yıl hukuk tahsil etti. 1912 yılında acılan ruus imtihanını da kazandı. Fatih dersiamları arasına katıldı.
Fatih Camiinde, Sahın Medresesinde ve Dar-uş-Şafaka'da dersler verdi. İstanbul İmam-Hatip Okulu ve Yuksek İslam Enstitusunde Usul-i fıkıh ve ilm-i kelam dersleri okuttu. Temyiz Mahkemesi Şer'iyye Dairesi Mumeyyizliğinde de bulundu. 1941 yılında secimle İstanbul İl Muftuluğune tayin oldu.
30 Haziran 1960 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığına getirilen Omer Nasuhi BİLMEN, bir yıl kadar sonra emekliye ayrıldı ve 13 Ekim 1971 tarihinde Hakkın rahmetine kavuştu.
Dini konularda yazdığı eserler ile haklı bir un yapan Omer Nasuhi BİLMEN'in başlıca eserleri olan Hukuk-u İslamiyye ve ıstılahat-ı Fıkhiyye Kamusu, Kur'an-ı Kerim'in Meal-i Alisi ve Tevsiri ile Buyuk İslam İlmihali yanında yayınlanmış ve yayınlanmamış pek cok eserleri bulunmaktadır.
__________________