Cekirdekiz Kuru Uzumde Fiyatlar Duştu Devreye TMO Girdi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Hem TMO olarak hem Tariş olarak 2019 yılı kuru uzum fiyatımız 9 numara icin 10 liradır. Kuru uzum ureticilerimizin emeklerinin karşılıklarını korumak icin en kısa zaman aralığında alımlara başlıyoruz." dedi.
İzmir Ticaret Borsası'nda (İTB) sezonun ilk cekirdeksiz kuru uzum ve kuru incirinin borsaya getirilmesi nedeniyle duzenlenen sembolik acık artırma torenine katılan Pakdemirli, konuşmasında orman yangınlarına değindi.

Temmuz 2018'de son 140 yılın en sıcak temmuz ayının yaşandığını hatırlatan Pakdemirli, iklimlerin cok hızlı değiştiğini soyledi.
Dunya genelindeki orman yangınlarında cok ciddi alanların kul olduğunu, bazı yangınların da devam ettiğini ifade eden Pakdemirli, şu bilgileri verdi:
"Turkiye'de durum nasıl, yeterli mi? Bunu en guzel uluslararası kuruluşların acıkladığı istatistikler cevaplar. 1979'da bin 400, gecen yıl ise 2 bin 100 yangınımız cıkmış. 1990'da her cıkan yangında ortalama 8 hektar alan yok oluyormuş. 2018 ortalamamız 2,5 hektar. 2023 hedefimiz ise 2 hektar. Gecen sene 18 dakika olan yangına ilk mudahale suresini bu yıl 12 dakikaya indirdik. Bu bir dunya rekorudur. Teşkilatımızın gayretli calışmalarıyla bunu 10 dakikaya cekmek istiyoruz."
Turkiye'nin yangınla mucadelede lider durumda olduğunu, sondurme filosuna yeni ucak ve helikopter kazandırmak icin calışmaların devam ettiğini bildiren Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Orman yangınlarıyla ilgili PKK'nın parmağı olduğu zaten konuşuluyordu, bir ustlenme de oldu. Bu konuyu değerlendirmek kolluk kuvvetlerinin işi ama orman yangınlarını ustlenen bir PKK var. Ağacı ve orman yangınlarını konuşurken ne yazık ki ağır eleştirildiğimizi soyleyeceğim. Bu kadar ağır eleştiri altındayken, İzmir ve Turkiye genelindeki siyasetcilerimizin bizi 'yetersiz mudahale' ile eleştirirken, yangınları ustlenen PKK'ya bir laf soylemelerini, lanetlemelerini bekliyorduk ama olmadı. Herhalde bundan sonra olacaktır."
İzmir Buyukşehir Belediye Başkanı Tunc Soyer'e ağac konusundaki hassasiyeti icin teşekkur ettiğini aktaran Pakdemirli, "9 Eylul'de bir konser duzenlenecekmiş. Tahmin ediyorum, bu 9 Eylul konserinde yayınlayacakları deklerasyonla PKK'yı da lanetler diye bekliyorum." dedi.

"EN KISA ZAMANDA ALIMLARA BAŞLIYORUZ"

Konuşmasında İzmir'in tarımsal faaliyetler anlamında onde gelen iller arasında yer aldığına işaret eden Pakdemirli, dunyada hem uretimde hem ihracatta lider konumdaki urunlerde fiyat belirleyici olmak gerektiğini soyledi.
Bu yıl 4,2 milyon ton yaş uzum 305 bin ton da kuru uzum uretimi beklendiğini vurgulayan Pakdemirli, yaş incirde de 329 bin ton uretim beklendiğini dile getirdi.

Manisa Ticaret Borsasında yaptıkları toplantıda "cekirdeksiz kuru uzum fiyatının 10 liranın altına duşmesi halinde TMO olarak mudahale edeceklerini" soylediğini anımsatan Pakdemirli, şunları kaydetti:
"Gecen surede bakanlık ve TMO olarak piyasayı dikkatle takip ettik. Her ne kadar borsada alım fiyatları 10 lira civarında seyretse de uretim olan ilcelerde ciftcimizin daha duşuk fiyatlardan satış yaptığına şahit olduk. Bizim bu durama kayıtsız kalmamız soz konusu değil. Buradan acıklıyorum. TMO olarak kuru uzum alımı karar teklifimizi bu sabah imzaladım ve onay gonderdim. Hem TMO olarak hem Tariş olarak 2019 yılı kuru uzum fiyatımız 9 numara icin 10 liradır. Kuru uzum ureticilerimizin emeklerinin karşılıklarını korumak icin en kısa zaman aralığında alımlara başlıyoruz"
Vali Erol Ayyıldız, Buyukşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Ozuslu ve İzmir Ticaret Borsası Yonetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli'nin de konuştuğu torende sezonun ilk cekirdeksiz kuru uzum ve kuru inciri icin sembolik acık artırma duzenlendi.
Manisa'nın Alaşehir ilcesi ureticilerinden Veli Şenturk'un getirdiği cekirdeksiz kuru uzum, kilogramı bin liradan Ege İhracatcı Birlikleri, Aydın'ın Nazilli ilcesi ureticilerinden Mutlu Yılmaz'ın getirdiği kuru incir de kilogramı bin 50 liradan İzmir Ticaret Borsası tarafından satın alındı.

Kaynak: Tarım Pusulası