İnayet-i İlÂhiyenin gosterdiği bir hakikat
(Dunden devam)
Madem hakikat budur ve madem gecmiş musîbet saatleri, elemleriyle beraber madum ve yok olmuş ve gelecek bel gunleri, şimdi madum ve yoktur ve yoktan elem yok ve madumdan elem gelmez; mesel birkac gun sonra ac ve susuz olmak ihtimalinden, bugun o niyetle mutemadiyen ekmek yese ve su icse, ne derece divaneliktir; aynen oyle de, gecmiş ve gelecek elemli saatleri –ki, hic ve madum ve yok olmuşlar– şimdi duşunup sabırsızlık gostermek ve kusurlu nefsini bırakıp Allah’tan şekva etmek gibi, “Of, of!” etmek, divaneliktir.
Eğer sağa sola, yani gecmiş ve geleceklere sabır kuvvetini dağıtmazsa ve hazır saate ve gune karşı tutsa, tam kÂfi gelir; sıkıntı, ondan bire iner. Hatta, şekva olmasın, ben bu ucuncu Medrese-i Yusufiyede, birkac gun zarfında, hic omrumde gormediğim maddî ve manevî sıkıntılı, hastalıklı musîbetimde, hususan Nurun hizmetinden mahrumiyetimden gelen me’yusiyet ve kalbî ve ruhî sıkıntılar beni ezdiği sırada, inayet-i İlÂhiye bu mezkûr hakikati gosterdi. Ben de sıkıntılı hastalığımdan ve hapsimden razı oldum. Cunku, “Benim gibi kabir kapısında bir bîcareye, gafletle gecebilir bir saatini on adet ibadet saatleri yapmak, buyuk kÂrdır” diye şukreyledim.
• Ucuncu Nokta: Mahpuslara şefkatkÂrÂne hizmetle yardım etmek ve muhtac oldukları rızıklarını ellerine vermek ve manevî yaralarına tesellilerle merhem surmekte, az bir amel ile buyuk bir kazanc var. Ve dışarıdan gelen yemeklerini onlara vermek, aynı o yemek kadar, o gardiyan ve gardiyan ile beraber, dahilde ve haricte calışanların, bir sadaka hukmunde, defter-i hasenatına yazılır. Hususan musîbetzede, ihtiyar veya hasta veya fakir veya garib olsa, o sadaka-i maneviyenin sevabı cok ziyadeleşir.
İşte bu kıymetli kazancın şartı, farz namazını kılmaktır; t ki, o hizmeti lillÂh icin olsun. Hem bir şartı da, sadakat ve şefkat ve sevinc ile ve minnet etmemek tarzda yardımlarına koşmaktır.
(mektup sonu)
Sozler, On Ucuncu Sozun İkinci Makamı, s. 176
LÛ*GAT*CE:
defter-i hasenat: İyiliklerin yazıldığı defter.
inayet-i İlÂhiye: İlÂhî yardım, Allah’ın ikramı, yardımı.
lillÂh: Allah rızası, Allah icin.
madum: Yok olmuş.
şekva: ŞikÂyet.
Ucuncu Medrese-i Yusufiye: Ustadın Afyon Hapsine verdiği isim.
__________________
PDU ® Risale-i Nur’dan Cezaevi Mektupları - 16
Dini Bilgiler0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- PDU ® Risale-i Nur’dan Cezaevi Mektupları - 16