El-Huccetu’z-Zehra
İki makamdır.
Bu ders zÂhiren kucuk, hakikaten pek buyuk ve cok kuvvetli ve cok geniş bir risaledir. Hem benim tefekkurî hayatımın, hem Nurun tahkikî hayat-ı mÂneviyesinin ilmelyakîn-aynelyakîn ittihadından cıkan bir meyve-i imaniye ve firdevsî bir semere-i Kur’Âniyedir.
Said Nursî
Birinci Makam
Uc kısımdır.
Yirminci Mektubun hulÂsatu’l-hulÂsası, ucuncu medrese-i Yusufiyede verilen dersin birinci kısmıdır.
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ - وَبِهِ نَسْتَعِينُ 1
Afyon hapsinde on bir ay tecrid-i mutlakta bulunduğuma dair Mahkeme-i Temyize yazdığım istida bahanesiyle otuz beş sene inzivada, hususan gecelerde dunyayı unutmakta bulunan ve garazkÂrÂne tarassutlarla yirmi uc sene sıkıntı cekmesinden insanlardan tevahhuş edip yalnız tek başına kalarak, hizmetcisinden ve Nur dersini iştiyakla arzulayandan başka kimseyle bir saat beraber bir yerde bulunmasından cok sıkılan benim gibi bir bîcareyi, beşinci koğuşa cebren nakil ve kardeşlerimin yanıma gelmelerini yasak ettiler. O kalabalık icinde yaşayamayacağım diye cok telÂş ederken, birden bir alÂmet-i hiddet ve gadap olarak soğuk o derece şiddetlendi ki, eğer o eski yerimde kalsaydım hic dayanamayacaktım.