Emirdağı’nda iken, Ankara’ya Nur hizmeti icin gonderdiği bir talebesi, hÂl-i Âleme bakarak, “Bu insanlar ne zaman Nur hakikatlerini dinleyecek? Kalın zulmet perdeleri nasıl yırtılacak? Manevî karanlıklar nasıl izale olacak?” diye umitsizliğe duşer.
Sonra, birgun Emirdağ’ına Ustadın yanına donduğu zaman, o buyuk Ustad der:
“Vazifemiz hizmettir; muvaffak olmak, insanlara kabul ettirmek CenÂb-ı Hakk’ın vazifesidir. Biz vazifemizi yapmakla mukellefiz. Sen orada, ‘Bu insanlar ne zaman Risale-i Nur’u dinleyecekler?’ diye umitsizliğe duşme, merak etme! Kat’iyen bil ki: Mele-i ÂlÂnın hadsiz sakinleri, bugun Risale-i Nur’u alkışlıyorlar. Onun icin, hic ehemmiyeti yok. Kıymet kemiyette değil, keyfiyettedir. Bazen bir hÂlis ve fedakÂr talebe, bine mukabildir” diyerek, ye’sini giderir.
Ustad, kırlara ilk once yaya olarak cıkardı; sonra faytonla gezmeye başlamıştır. Ucretsiz bir gun dahi arabaya bindiği gorulmemiştir. Biz kendisine ancak masrafını idare edecek derecede fiyatını soyler, “Bunun burada fiyatı budur” derdik. Mutlaka bizim soylediğimizden fazlasını bize verir ve “Fiyatını vermezsem olmaz. Nasıl mukabilini vermediğim bir lokma hediye beni hasta ediyor; bunun da ucretini vermeliyim ve vermeye mecburum” derdi.
Daha ziyade bahar, yaz ve guz mevsiminde gezer, kışın da ara sıra kıra cıkardı. Emirdağ’ının dort tarafı acıklıktır. Buralarda Nurların tashihine calıştığı muteaddid dershaneleri vardır.
Emirdağ’ına yerleşmesinden itibaren daimî tarassud altında bulunduğundan ve kırlara cıktığı zaman da cok defa jandarma ve bekcilerle takip edilmesinden dolayı yalnız gezer, yalnız oturur, yalnız calışırdı. TÂ 1947 senesine kadar boyle devam etti. Yalnız faytonunu idare eden bir talebesi, yolda refakat eder, oturduğu zaman yalnız başına kalırdı.
B. Said Nursî Tarihce-i Hayatı, “Ustad, gelenlerle ne konuşurdu?”, s. 476
LÛ*GAT*CE:
izale: Ortadan kaldırma.
kemiyet: Sayı, nicelik.
keyfiyet: Nitelik, nasıllık.
Mele-i ÂlÂ: Peygamber ve evliya ruhları gibi yuce ruhlar ile meleklerin bulunduğu ulvî topluluk.
muvaffak: Başarılı.
muteaddid: Bir cok.
tarassud: Gozetim.
ye’s: Umitsizlik.
zulmet: Karanlık.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- PDU ® Vazifemiz hizmettir, insanlara kabul ettirmek değil