
Hesabınız kolay, mizanınız ağır olacak
Kur’an, yaptığımız zerre kadar iyilik ve kotuluğun mutlaka hesabını vereceğimizi belirtiyor. Her şey en ince ayrıntısına kadar sorulacak. Buna karşı da, kamil bir iman kazanıp, her an Allah’ın huzurunda olduğumuz şuuruyla yaşayıp, butun davranışlarımıza ve sozlerimize dikkat etmemiz gerekmez mi?
O haşir alemi ki muthiş bir alem. Kıyame Suresinde denildiği gibi, “insanların anasından babasından, eşinden cocuğundan kactığı” bir alem. Yuce Nebinin (a.s.m.)beyanıyla, “guneşin tepemize indiği, herkesin gunahına gore ter denizinde yuzduğu” bir alem...
İşte o en sıkıntılı bir anda imdadımıza koşacak olan yine imanımız, imanımız, imanımızdır. Onu guclendirmek ve en mukemmel hale getirmek icin gozumuzu yoruncaya kadar okusak, beynimizi zorlayacak seviyede duşunsek ne kaybederiz? Hicbir şey kaybetmeyiz.
Kaldı ki, ne gozumuzu, ne aklımızı kaybetmeden “bir iman cağlayanı” olan Risale-i Nur’u her gun muntazam okuyarak sağlam bir imanı kazanabiliriz.
“Hayrola, Sıratı mı gectin?”
Bir de Sırat Koprusunu duşunun. Mahiyeti bilinmediğinden “kıldan ince kılıctan keskin” diye anılan, altında Cehennem ve ilerisinde Cennet bulunan bu engeli aşmadan Cennete gireceğinizi mi sanırsınız?
Bu oyle bir meseledir ki, ehl-i kemal zatlar, kahkahayla gulen insanlara, “Hayrola, nedir bu neşen? Sıratı mı gectin?” diyerek uyarırlarmış. Cunku orayı gecmeden, tam rahatlık ve tam huzur duyamayız. Orayı gecmenin yolu da sağlam bir iman kazanmak, her gun iman ve tefekkurle meşgul olmak, başta namaz ve diğer ibadetleri hakkıyla yapmaktır. Cunku namaz, Sıratta burak olacaktır.
İşte, Risale-i Nur’u okuyup anlamayı kendimize en buyuk bir mesele ve en onemli bir dert edinmemiz icin yığınla sebep var.
Cehennemden kurtulacaksınız
Bu eserlerde anlatılan gercek imanı ve esma-i husna bilgisini hakkıyla elde edip imanla kabre girerseniz, inşallah Cehennemden kurtulacaksınız. Diyebiliriz ki, “insanlığın en muhim meselesi, Cehennemden kurtulmak meselesidir.” Onun dışında insanlığın buyuk zannettiği her mesele kucuktur.
Bir insan Cehennemden kurtulmadıktan sonra dunyanın hakimi bile olsa neye yarar? Sanki bir hayal ulkesinde yaşıyormuş gibi bol imkanlar icinde gecen sorumsuz ve inancsız bir hayatın neticesi sonsuz azap olursa, nasıl icimiz rahat eder, nasıl huzur duyabiliriz?
Cehennemden kurtulmak icin oylesine ateşli bir gayret ve coşkulu bir cırpınma icine girmeliyiz ki, Rabbimizin bizi oraya bir saniye bile uğratmaması icin elimizden geleni yapmalıyız.
Yazık ki, bazı mu’minler, umitsiz bir hava icinde, “Bizim gunahımız cok, Cehennemden kurtulamayız. Hic değilse Allah, bir sure yanıp da cıkanlardan eylesin” gibi yanlış bir dua ediyorlar.
Allah’ın rahmetini sınırlandırmayın
Oysa Rabbimiz, mealen, “Allah’ın rahmetinden umit kesmeyiniz” buyuruyor. Bir hadis-i kudside, rahmetini yuze bolduğunu, birini dunyada tecelli ettirdiğini, doksan dokuzunu ahirete ayırdığını ifade eden Rabbimizin rahmetini nicin sınırlandırıyoruz? Onun sonsuz rahmetinden niye umidimizi keselim? Mademki, Kendisini Erhamurrahimin olarak tanıtıyor; nicin “merhametlilerin en merhametlisi”nden umidimizi keseceğiz ki? Hem Cehennemin bir saniyesine bile dayanabilecek miyiz ki, bir muddet yanmayı katlanılabilir goruyoruz?
Orası oyle bir azap yeridir ki, İmam-ı Gazali Hazretleri, “Cehennemde bir gece kalmamak icin, dunyanın butun zevk ve rahatı terk edilse değer” buyuruyor; cunku oradaki azabın acısı cok şiddetli...
Yuce Peygamberimiz (a.s.m.), “Cehennemin en hafif azabı şudur ki, bir kimsenin ayağının altına bir kor parcası konur da onun şiddetinden beyni fokurdar” buyuruyor. Buna nasıl dayanabiliriz? Nasıl bu azabı, yıllarca, asırlarca, hele sonsuz olarak cekmeye karşı cur’etkar ve korkusuz olabiliriz?
Sağlam imanı elde etmek icin calışmamak, imanın gereği olan salih amelleri işlememek ve gunahlardan kacınmamak, “Cehenneme karşı korkusuz olmak” demektir. Bunun anlamı, bir bakıma, Allah’ın celaline karşı meydan okumaktır. İşte bu hataya duşmemek icin, iman derslerinin her zaman ve her yerde gonullu ve coşkun bir oğrencisi olmak gerekir.
Cemil Tokpınar
Risale-i Nur'u Okuma ve Anlama Teknikleri
KAYNAK
__________________