Bu Tılsımlar mecmuası, Risale-i Nur’un ve dinin ve imanın ve Kur’Ân’ın yuzer muamma ve tılsımlarının keşfiyÂtından bir kısmını beyan eder.

Her bir parcada bir ehemmiyetli muammÂ-yı Kur’Âniye ve tılsım-ı imÂniye hal ve keşfedilmiştir.

Tılsımlar, s. 17

***

Aziz kardeşlerim!

Şu risale, tılsım-ı kÂinatın uc esasından birisini halletmiştir.

Cunku muşkulkuşa o muamma-yı hilkatta bir hayretfeza faaliyet kÂinatta gorunuyor.

Biri de tahavvulÂt-ı zerrattır ki, bir zenberek hukmunde kÂinat makinesini işlettiriyor.

Biri de hayretfeza hidemat-ı vezÂifi gormekle beraber, nereden nereye bu seyl-i kÂinat akıp gidiyor?

Kur’Ân-ı Hakîm bu tılsımı uc esas ile keşfetmiş. O keşfin bir nevi tefsiri hukmunde bulunan şu risale, harekÂt-ı zerratı beş-altı hikmetle halletmiştir. Yirmi Dorduncu Mektubun İkinci Esası olan “Mevcudat ne yapıyor ve nereye gidiyor?” Birinci Remiz’den nihayete kadar ve Yirmi Dokuzuncu Sozun İkinci Maksadı o muammayı tamamıyla acmıştır. Hakikatın ussu’l-esasını istersen, bunlara bak.

Eğer o hakikat-i Kur’Âniyenin en tatlı meyvelerini istersen, Yirmi Dorduncu Sozun Beşinci Dalı’ndaki Beş Meyve’yi ve Otuz Birinci Sozun Dorduncu Esası’nın Beş Meyve’sini temaşa et.

Tılsımlar, s. 166

***

Evet, şu tılsım-ı kÂinatın muğlÂkını keşfeden ve mevcudatın nereden, nereye ve ne olacaklarının tılsımını acan Risale-i Nur’un eczalarından Yirmi Dokuzuncu Soz; ve tahavvulÂt-ı zerratın muammasını keşfeden Otuzuncu Soz; ve kÂinatta mutemadiyen fen ve zeval icindeki faaliyet ve hallÂkıyet-i umumiye tılsım-ı acibini hall ve keşfeden Yirmi Dorduncu Mektub; ve Tevhidin en derin ve en muhim muammasını keşf ve hall ve izah eden ve haşr-i beşerî bir sinek ihyası kadar kolay olduğunu ispat eden Yirminci Mektub; ve tabiatperestlerin fikr-i kufurlerini esasıyla bozan ve tahrip eden “Tabiat Risalesi” namındaki Yirmi Ucuncu Lem’a gibi Risale-i Nur’un cok cuz’leri var.

B. S. N. Tarihce-i Hayatı, Eskişehir Hayatı, s. 250
__________________