Eğer idare-i millet ve asayiş-i memleketin hakikî esaslarını bilmeyen bir cahil hamiyetfuruş dese: “Senin risalelerin, asayişi bozanlara ve idareyi karıştıranlara bir medar olabilir cihetiyle ve sen dahi ihtiyatsızlık edip idare-i hÂzıraya itiraz etsen, risalelerin kuvvetiyle bir gaile acmak ihtimaliyle sana ilişiyoruz.”
Elcevap: Risale-i Nur’dan ders alan, elbette cok masumların kanını ve hukukunu zayi eden fitnelere girmez ve bilhassa tecrubeleriyle, mukerreren akim ve zararlı kalan fitnelere hicbir cihetle yanaşmaz. Ve bu on senedeki on fitnelere, Risale-i Nur’un şakirdlerinin ondan birisi, belki asla hicbirisi karışmadığı gosterir ki, risaleler bu fitnelere zıt ve asayişi temine medardırlar. Acaba, idarece ve asayişi muhafazaca, bin imanlı adam mı, yoksa on dinsiz serseri mi daha kolaydır? Evet, iman, guzel seciyeler vermekle hem merhamet hissini, hem zarar vermekten sakınmak meylini verir.
Amma benim ihtiyatsızlığım ise, bu on uc senedir imkÂn dairesinde ne kadar elimden gelmişse, hukûmetin nazar-ı dikkatini celb etmemek ve onunla uğraşmamak ve işlerine karışmamak icin, Isparta vilÂyetine malûm olan harika bir surette, munzeviyÂne ve merdumgirizÂne ve muşfikkÂrÂne ve siyasetten muctenibÂne yaşadığımı bu memleket bilir.
Ey beni bu belÂya sevk eden insafsızlar!
Anlaşılıyor ki, asayiş aleyhinde hareket etmediğimden, benden kızdınız, hiddet ettiniz; asayişe duşmanlık damarıyla beni tevkif ettirdiniz. Evet, asayişi bozmak ve idareyi karıştırmak isteyenler, benim hakkımda hukûmeti iğfal ederek, adliyeyi luzumsuz işgal edip beni tevkif ettirenlerdir. Onların hakkında, değil yalnız biz, belki memleket namına başta muddeiumumî olarak, heyet-i hÂkimeye dÂv etmelidir.
B. S. N. Tarihce-i Hayatı, Eskişehir Hayatı, s. 248
LÛ*GAT*CE:
akim: Neticesiz.
gaile: Sıkıntılı iş, olay.
hamiyetfuruş: Hamiyet taslayan, millete hizmet ediyorum havasında olan.
idare-i hÂzıra: Şimdiki idare.
iğfal: Aldatma.
merdumgirizÂne: İnsanlardan kacarcasına, cekinircesine.
muctenibÂne: İctinab eder, sakınır bir şekilde.
muddeiumumî: Savcı.
tevkif: Tutuklama.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Masumların hukukunu zayi eden fitnelerden uzak durmalı