Perdeyi gozunden kaldıracak goz hekimi, Kur’Ân-ı Hakîm’dir

On Dorduncu Deva

Ey gozune perde gelen hasta! Eğer ehl-i imanın gozune gelen perdenin altında nasıl bir nur ve manevî bir goz olduğunu bilsen, “Yuz bin şukur Rabb-i Rahîm’ime” dersin. Bu merhemi izah icin bir hÂdise soyleyeceğim.

Şoyle ki: Bana sekiz sene kemal-i sadÂkatle, hic gucendirmeden hizmet eden Barlalı Suleyman’ın halasının bir vakit gozu kapandı. O saliha kadın, bana karşı haddimden yuz derece fazla husn-u zan ederek, “Gozumun acılması icin du et” diyerek, cami kapısında beni yakaladı. Ben de, o mubarek ve meczube kadının salÂhatini duÂma şefaatci yapıp, “Y Rabbî, onun salÂhati hurmetine onun gozunu ac” diye yalvardım. İkinci gun Burdurlu bir goz hekimi geldi, gozunu actı. Kırk gun sonra yine gozu kapandı. Ben cok muteessir oldum, cok du ettim. İnşaallah o du ahireti icin kabul olmuştur. Yoksa benim o duÂm, onun hakkında gayet yanlış bir beddu olurdu. Cunku eceli kırk gun kalmıştı. Kırk gun sonra –Allah rahmet etsin– vefat eyledi.

İşte o merhume, kırk gun Barla’nın hazinÂne bağlarına rikkatli ihtiyarlık gozuyle bakmasına bedel, kabrinde Cennet bağlarını kırk bin gunlerde seyredeceğini kazandı. Cunku imanı kuvvetli, salÂhati şiddetli idi.

Evet, bir mu’min, gozune perde cekilse ve gozu kapalı kabre girse, derecesine gore, ehl-i kuburdan cok ziyade o Âlem-i nuru temaşa edebilir. Bu dunyada nasıl cok şeyleri biz goruyoruz, kor olan mu’minler gormuyorlar. Kabirde o korler, imanla gitmişse, o derece ehl-i kuburdan ziyade gorur. En uzak gosteren durbunlerle bakar nev’inde, kabrinde, derecesine gore, Cennet bağlarını sinema gibi gorup temaşa ederler.

İşte boyle gayet nurlu ve toprak altında iken goklerin ustundeki Cenneti gorecek ve seyredecek bir gozu, bu gozundeki perde altında, şukurle, sabırla bulabilirsin. İşte o perdeyi senin gozunden kaldıracak, o gozle seni baktıracak goz hekimi, Kur’Ân-ı Hakîm’dir.

Lem’alar, s. 334