Avukat Mihri HelÂv’ın Mudafaasından:

..muvekkilim (Bediuzzaman Said Nurs&#238, butun milletle beraber istibdada karşı mucadele etmiş, hurriyet ve demokrasinin tesisine calışmış ve bu hususta husule gelen muvaffakiyetten dolayı da memnun olmuştur. Risale-i Nur’un gayesi de ictimaî nizam ve intizamı kalplere yerleştirmektir. Siyasî rical, siyasî sahada nizam-ı ictimaîyi, milletin hak ve hurriyetlerini temine calıştıkları gibi, Risale-i Nur Muellifi de, manevî sahada, kalplerde bunları yerleştirmeye calışıyor. Gayeler muşterektir. Bir mekteb-i irfan olan Risale-i Nur’un Muellifi ve Şakirdleri, asayişin, nizam ve intizamın fahrî ve manevî bekcileridir.

B. S. Nursî Tarihce-i Hayatı, s. 671

***

ASKER NEFERATI SİYASETE KARIŞMAZ

Biliniz ki, asker ocağı cesim ve muntazam bir fabrikaya benzer. Bir cark itaatsizlik etse, butun fabrika herc u merc olur. Asker neferatı siyasete karışmaz. Yeniceriler şahittir.

B. S. Nursî Tarihce-i Hayatı, s. 79

***

Tarih-i Âlem serÂp şehadet ediyor ki, asker neferatının siyasete mudahaleleri devletce ve milletce muthiş zararları intac etmiştir.

Hutbe-i Şamiye, s. 114

***

İSTİBDAT ZULUM, MEŞRÛTİYET ADALETTİR

Meşrûtiyet ve kanun-u esasî işittiğiniz mesele ise, hakikî adalet ve meşveret-i şer’iyeden ibarettir; husn-u telÂkki ediniz. Muhafazasına calışınız. Zira dunyevî saadetimiz Meşrûtiyettedir. Ve istibdattan herkesten ziyade biz zarardîdeyiz.

….

“Milletin efendisi, onlara hizmet edendir” hadisinin sırrıyla, Şeriat Âleme gelmiş; t istibdadı ve zalimÂne tahakkumu mahvetsin. (…) Asıl Şeriatın meslek-i hakikîsi, hakikat-i meşrûtiyet-i meşrûadır.

….

İstibdat, zulum ve tahakkumdur; meşrûtiyet, adalet ve Şeriattır. (…) Bizim duşmanımız cehalet, zaruret, ihtilÂftır. Bu uc duşmana karşı san’at, marifet, ittifak silÂhıyla cihad edeceğiz.

B. S. Nursî Tarihce-i Hayatı, s. 73-74
__________________