Yozgat Tarım ve Orman İl Muduru Ziyaattin Ozdemir, toprak işlemesiz tarım calışmalarına 2012 yılında gozlemci olarak, 2014 yılında da fiili olarak Toprak İşlemesiz Tarım Sisteminin yaygınlaştırılmasına yonelik yoğun bir eğitim, yayım ve demonstrasyon faaliyeti yuruttuklerini soyledi. Ozdemir, 2012 yılında Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitusu tarafından Kırıkkale İlinde uygulanan ‘Korumalı Tarım Projesi’ kapsamında ‘Toprak İşlemesiz Tarımın yaygınlaştırılması’ projesi demonstrasyon calışmalarına ciftci ve teknik personel duzeyinde gozlemci olarak başladıklarını hatırlattı. Cevre İllerde uygulanan toprak işlemesiz tarım calışmalarını ciftcilerin teknik personelin yerinde gormelerini sağladıklarını kaydeden Ozdemir, ‘’Toprak işlemesiz tarımı İlimizde uygulamak, yaygınlaştırmak amacıyla 2014 yılında Merkez Fakıbeyli koyunde onder ciftcimiz Davut Esmer’e ait arazide ekime başladık. İlk yılda başarılı olan bu uygulamayı tarla gunu ile ciftcilerimize, kamuoyuna duyurduk. Daha sonra yaptığımız demonstrasyon ve eğitim calışmaları neticesinde bircok ciftcimizin bu uygulamayı fiili olarak gormelerini sağladık. Bunun sonucunda bircok ciftcimiz Toprak işlemesiz tarımı uygulamaya başladılar. Bu sistemi uygulayan ciftcilerimiz uretim maliyetleri azalmakta, tarlalarında organik madde miktarı artmakta, tarlaları kuraklık ve erozyondan daha az etkilenmektedir’’ dedi. Tarım Muduru Ozdemir, ciftcilerin daha az emek, daha az masrafla toprağı işlemeden uretim yapıp, aynı verimleri aldıklarını, bazı yerlerde daha fazla verim aldıklarını kaydetti. Ozdemir, ‘’Bunları gormek bize mutluluk veriyor. 5’inci toprak işlemesiz ekimini yaptığımız Fakıbeyli koyunde olduğu gibi. Bu tarlamızdan 5. Yıl hasadımız yaptık. Aynı mevkide ve yan tarafında toprak işlemeli olarak ekim yapan tarlalardan daha fazla verim aldık. Ciftcilerimize toprak işlemesiz tarımı oneriyoruz. Fakat burada onemli bir husus var. Bu sistemle ilgili İl ve İlce Mudurluklerimizden teknik bilgi alıp daha sonra uygulama yapsınlar. Bu sistemi bilincsiz olarak rastgele her yerde ve tarla da uygulamasınlar. İl Tarım ve Orman Mudurluğu olarak biz her zaman ciftcimizin yanındayız. Her turlu yardıma hazırız” diye konuştu.
tarimpusulasi