Yirmi senede kazanılamayan bir mertebeyi yirmi gunde kazanmak

On Ucuncu Deva

Ey hastalıktan şekva eden bîcare adam! Hastalık bazılara ehemmiyetli bir definedir, gayet kıymettar bir hediye-i İlÂhiyedir. Her hasta, kendi hastalığını o neviden tasavvur edebilir.

Madem ecel vakti muayyen değil; CenÂb-ı Hak, insanı ye’s-i mutlak ve gaflet-i mutlaktan kurtarmak icin, havf ve reca ortasında ve hem dunya ve hem ahireti muhafaza etmek noktasında tutmak icin, hikmetiyle eceli gizlemiş. Madem her vakit ecel gelebilir; eğer insanı gaflet icinde yakalasa, ebedî hayatına cok zarar verebilir. Hastalık, gafleti dağıtır, ahireti duşundurur, olumu tahattur ettirir; oylece hazırlanır. Bazı oyle bir kazancı olur ki, yirmi senede kazanamadığı bir mertebeyi yirmi gunde kazanıyor.

Ezcumle, arkadaşlarımızdan –Allah rahmet etsin– iki genc vardı: Biri İlÂmalı Sabri, diğeri İslÂmkoylu Vezirzade Mustafa. Bu iki zat, talebelerim icinde kalemsiz oldukları halde, samimiyette ve iman hizmetinde en ileri safta olduklarını hayretle goruyordum. Hikmetini bilmedim. Vefatlarından sonra anladım ki, her ikisinde de ehemmiyetli bir hastalık vardı. O hastalık irşadıyla, sair gafil ve feraizi terk eden genclere bedel, en muhim bir takva ve en kıymettar bir hizmette ve ahirete nÂfi’ bir vaziyette bulundular. İnşaallah, iki senelik hastalık zahmeti, milyonlar sene hayat-ı ebediyenin saadetine medar oldu. Ben onların sıhhati icin bazı ettiğim duayı, şimdi anlıyorum, dunya itibarıyla beddu olmuş. İnşaallah, o duÂm, sıhhat-i uhreviye icin kabul olunmuştur. İşte bu iki zat, benim itikadımca, on senelik bir takva ile elde edilecek bir kazanc kadar bir kÂr buldular. Eğer ikisi, bir kısım gencler gibi sıhhat ve gencliğine guvenip gaflet ve sefahete atılsaydılar, olum de onları tarassud edip tam gunahlarının pislikleri icinde yakalasaydı, o nurlar definesi yerine, kabirlerini akrepler ve yılanlar yuvası yapacaklardı.

Madem hastalıkların boyle menfaati var. Ondan şekva değil, tevekkul, sabır ile, belki şukredip rahmet-i İlÂhiyeye itimad etmektir.

Lem’alar, s. 334