Sabır kahramanı Hazret-i Eyyub AleyhisselÂm
“[Eyyub’u da hatırla ki,] Rabbine şoyle niyaz etmişti: ‘Bana gercekten zarar dokundu. Sen ise merhametlilerin en merhametlisisin.’” (Enbiya Sûresi: 83.)
Sabır kahramanı Hazret-i Eyyub AleyhisselÂmın şu munacatı, hem mucerreb, hem tesirlidir. Fakat Âyetten iktibas suretinde, bizler, munacatımızda “Rabbî innî messeniye’d-durru ve ente erhamu’r-rÂhimîn” [Ey Rabbim! Bana gercekten zarar dokundu. Sen ise merhametlilerin en merhametlisisin] demeliyiz.
Hazret-i Eyyub AleyhisselÂmın meşhur kıssasının hulÂsası şudur ki:
Pek cok yara bere icinde epey muddet kaldığı halde, o hastalığın azîm mukÂfatını duşunerek, kemal-i sabırla tahammul edip kalmış. Sonra, yaralarından tevellud eden kurtlar kalbine ve diline iliştiği zaman, zikir ve marifet-i İlÂhiyenin mahalleri olan kalb ve lisanına iliştikleri icin, o vazife-i ubudiyete halel gelir duşuncesiyle, kendi istirahati icin değil, belki ubudiyet-i İlÂhiye icin demiş: “YÂ Rab, zarar bana dokundu. Lisanen zikrime ve kalben ubudiyetime halel veriyor” diye munacat edip, CenÂb-ı Hak o halis ve safî, garazsız, lillÂh icin o munacatı gayet harika bir surette kabul etmiş, kemal-i afiyetini ihsan edip enva-ı merhametine mazhar eylemiş.
İşte bu Lem’a’da Beş Nukte var.
(Devamı var)
Lem’alar, İkinci Lem’a, s. 21
LÛ*GAT*CE:
enva-ı merhamet: Merhamet ceşitleri.
iktibas: Edinme, aktarma.
marifet-i İlÂhiye: Allah’ı tanımak, bilmek.
mucerreb: Tecrube edilmiş, denenmiş.
munacat: DuÂ.
tevellud: Cıkma.
ubudiyet-i İlÂhiye: Allah’a ibadet etme.
vazife-i ubudiyet: Kulluk, ibadet vazifesi.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- PDU ® Risale-i Nur’dan Cezaevi Mektupları - 41