Ay ve Venus'un, ender gorulebilecek bir rastlantıyla 19 Mayıs tarihinde gokyuzunun tam zirvesinde Turk bayrağının şeklini alacağı bildirildi.
ABD Michigan Universitesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Timur Sumer, Ondokuz Mayıs Universitesi (OMU) Tıp Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Yucel Tanyeri'ye 19 Mayıs 2007 tarihinde Turkiye icin cok onemli bir gokyuzu olayının cereyan edeceğini soyledi. Bunun uzerine Prof. Dr. Yucel Tanyeri, OMU Eğitim Fakultesi Fizik Bolumu Oğretmenliği Bolumu Oğretim Uyesi Doc. Dr. Huseyin Kalkan, OMU Fen Bilimleri Enstitusu Fizik Yuksek Lisans oğrencileri Ali Aslanturk ve Nazım Karadağ ile birlikte Senato Salonu'nda bir basın toplantısı duzenleyerek, 19 Mayıs tarihinde gercekleşecek gokyuzu olayı hakkında bilgi verdi.
2007'nin astronomide olağanustu rastlantıların bir araya geldiği yıl olacağını soyleyen Prof. Dr. Tanyeri, bu olağanustu gokyuzu olaylarından Turkiye'yi ilgilendiren en ilginc rastlantının 19 Mayıs 2007 tarihinde yaşanacağına dikkat cekti. Ataturk'un Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak uzere Samsun'a cıkmasının 88. yıldonumu olan 19 Mayıs 2007 saat 15.00 sıralarında Ay ve Venus'un (Culpan) ender gorulebilecek bir rastlantıyla gokyuzunun tam zirvesinde Turk bayrağının benzeri bir oluşum sergileyeceğine değinen Tanyeri, "Gun ilerledikce bu goruntu giderek daha belirgin olarak gozlemlenirken, Venus ve Ay birlikte batı yonune doğru ilerleyecek, guneş saat 19.20 sıralarında battıktan sonra ise "ay-yıldız" gorunumu doğal olarak cok daha belirgin hale gelecek. Bu goruntu saat 22.30'da ay, 22.44'de Venus batı ufkunda yitinceye kadar surecek" dedi.
Bu goruntunun olabilirliğini hesapladıklarına dikkat Ceken Tanyeri, şu bilgileri verdi:
"Ayın hilal oluşu 28 gunde 3 gun kadar gozlenir. (olasılık ortalama 1/10), Ayın hilali onune herhangi bir gezegenin gelmesi olasılığı (ortalama 1/500), tum bu olayların 19 Mayıs tarihine rastlaması olasılığı (1/365). Dolayısıyla tum bu olayların 19 Mayıs tarihine rastlaması olasılığı : 1/10 X 1/500 X 1/365 = 1/1.825.000 olarak hesaplanabilir."
Gokyuzunde Turk bayrağı şeklinin oluşması olayının Turk milleti acısından en unlusunun, 28 Temmuz 1389 yılında Kosova Meydan Muharebesi sonunda Jupiter gezegeninin ayın hilali onune gelmesi ve bu goruntunun şehit bir askerin gollenen kanına yansıyarak Turk bayrağının oluşmasına ilham kaynağı oluşuyla gercekleştiğini hatırlatan Tanyeri, "O tarihteki goruntu bir efsane değil, gercektir. Bu, bilgisayar astronomi programlarıyla da kanıtlanmıştır" diye konuştu.
Ay ile Venus'un gokyuzunde Turk bayrağı şeklini almasıyla ilgili olağanustu olayın Turkiye'de buyuk bir coşkuyla kutlanan 19 Mayıs Genclik ve Spor Bayramı sırasında Samsun'da olduğu gibi ulke genelinde izlenebileceğine de işaret edildi