Turkiye’nin bitkisel yağ ihtiyacının yuzde 85’inin ayciceğinden karşılanmasına rağmen ayciceği ureticisinin desteklenmemesine tepki gosteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Muzeyyen Şevkin, konuyu meclise taşıdı.
CHP’li Şevkin, Turkiye Buyuk Millet Meclisi’ne (TBMM) ayciceğinde maliyetlerin duşurulmesi, ayciceği ureticisinin desteklenmesi, ayciceği uretiminde yaşanan sorunların tespiti ve cozumu amacıyla ‘Meclis Araştırması’ acılmasını istedi.
Turkiye genelinde uretilen 2 milyon ton ayciceği hasadının 195 bin tonunun Adana’da gercekleştirildiğine dikkat ceken Dr. Şevkin, “Bu yıl ayciceği uretiminde verim de duşuk olmuştur. Ağustos ayının başlangıcından itibaren hasadı gercekleşen ayciceğinin 2019 yılında olduğu gibi kilogram taban fiyatının acıklanmaması ya da gec acıklanması ureticiyi mağdur etmektedir. Bin bir emekle uretim gercekleştiren ciftcimiz bu olumsuzluk nedeniyle adeta kaderine terk edilmektedir” dedi.
Turkiye’nin bitkisel yağ ihtiyacının yuzde 85’inin ayciceğinden karşılandığına dikkat ceken Dr. Şevkin, “Turkiye, yağlık ayciceğinde yuzde 66 oranında dışa bağımlıdır. Aycicek ve aycicek yağı ithalatı surekli artış eğilimindedir” dedi.
MALİYET ARTTI, VERİM DUŞTU!
Tarımda uretim plansızlığının ciftciyi her ekim doneminde ne ekeceğini bilemez hale getirdiğine işaret eden Dr. Şevkin, araştırma onergesinin gerekcelerini şoyle sıraladı:
“Bu durum ciftcimizi daha az masraflı urunlere yoneltmiştir. Kendi uretim maliyetine gore hareket eden ciftcimiz 2019 yılında masrafının duşuk olduğunu duşunduğu ayciceği tarımına yonelmiş ancak iklim şartları, bitki koruma urunlerinin maliyetini arttırmıştır. Dolayısıyla verim ortalaması da duşmuştur. Ziraat Muhendisleri Odası Adana Şubesi’nin Tarla Bitkileri komisyonunun yapmış olduğu maliyet analizinde ayciceğinin kilo maliyetinin 2,21 TL, uretici kÂrı ilavesi ile 2,65 TL/Kg olduğu tespit edilmiştir.
“AYCİCEĞİ URETİCİSİ GUNDEME ALINMALI”
Siyasi irade ayciceği ureticisinin yanı sıra diğer ciftcileri de gundemine almalı ve destek vermelidir. Bunun yanı sıra bolgelerdeki uretim desenine gore bir planlama yapmalıdır. Tarım sektoru ve ciftcimiz piyasanın acımasız koşullarına terk edilmemelidir. Ayciceğinde maliyetlerin duşurulmesi, ayciceği ureticisinin desteklenmesi, aycieği uretiminde yaşanan sorunların tespiti ve cozumu amacıyla Anayasa’nın 98 ve ictuzuğumuzun 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması acılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz.”
elithaber