Connecticut Universitesi'nden fizikci Prof. Ronald Mallett, zaman yolculuğu araştırmaları ile gecen yaşamını ve calışmalarının ulaştığı son aşamayı BBC'ye anlattı.
Zamanda yolculuk, edebiyatta ve sinemada sıklıkla işlenen konular arasında yer alır. Amerikalı bilimadamı Prof. Ronald Mallett, bunun mumkun olabileceğini soyluyor.
Prof. Mallett, 'Zaman Gezgini' adlı bir kitap kaleme alarak zamanda yolculuk hayaline ulaşma mucadelesi ile gecen hayatını da anlattı.
1950'lerde New York'un Bronx ilcesinde yetişen Mallett, o yıllarda da zaman yolculuğu konusuyla cok yakından ilgiliymiş. Ronald Mallett, babası ani bir kalp krizinden olduğunde sadece on yaşındaymış. Onu avutan tek şey, bilim kurgu imiş.
Ronald Mallet o yıllarla ilgili olarak şunları soyluyor: 'Babamın olumunden bir yıl sonra Herbert George Wells'in 'Zaman Makinesi' kitabı elime gecti. Beni depresyondan kurtaran şey oydu. Cunku bana ilham vermişti. Şunu duşunuyordum: Eğer bu kitaptaki gibi bir zaman makinesi yaparsam, gecmişe donebilecektim; gecmişe donersem de babamı yeniden gorebilecek, başına gelecekler konusunda onu uyarabilecek ve belki de onu kurtarabilecektim. Bu yuzden de bu iş bende bir takıntıya donuştu.' Aradan 50 yıl gecti ve Mallett bilimsel alanda derinleşti. Şu anda Connecticut Universitesi'nde Fizik Profesoru.
Yıldızlar ve gezegenler gibi buyuk nesnelerin hem uzayı hem de zamanı bukebildikleri biliniyor. Prof. Mallett ve diğerleri icerdiği enerjiden dolayı ışığın da boyle olduğuna, onun da uzay-zaman dongusunu bukebileceğine inanıyor.
Buna gore, cok guclu bir lazer halkası oluşturulup bu ışık girdabının icine nesneler -ya da bir gun belki bir insan- konulduğunda, makinenin icindeki goruntuyu zaman icinde geriye veya ileriye doğru izlemek mumkun olabilecek.
'NİYETİMİ UZUN SURE GİZLEDİM'
Prof. Mallett, 'Goreceğiniz şey, icinde kesişerek devasa bir ışık tuneli oluşturan lazer demetlerinin bulunduğu bir silindir olacak. Bir ışık girdabının cevresinde donduğu bir tunel hayal edin.' diyor.
Zamanda yolculuk aslında fazlasıyla bilim kurgu kokan bir kavram. Bu nedenle Dr. Mallet, rakiplerince dalga gecilmemek icin gercek niyetini uzun sure gizlemiş.
Ancak bir yazar ve astronom olan Dr. David Whitehouse, bilim dunyasının Mallett gibilere ihtiyacı olduğunu soyluyor ve 'Ayrıca yanılmak da evreni araştırmanın bir parcasıdır' diyor.
Bununla beraber bu calışmanın işe yaramayacağını soyleyenler de az değil. 'Oyle ise neden gunumuz de gelecekten gelen ziyaretcilerle dolu değil' diye soruyorlar. Bu noktadan itibaren ise 'buyukbaba paradoksu' başlıyor.
David Whitehouse 'Orneğin zamanda geri gidip buyukbabanızı ya da babanızı oldurseydiniz, siz varolmayacaktınız. Zaman cizgisini değiştirmek bir paradokstur. Bu noktadan itibaren de insanlar zaman yolculuğunun imkansız olduğunu soyleyenler ile evrenin tum olasılıklara gore parcalara bolunebildiğini soyleyenler arasında ikiye ayrılıyor.' diyor.
Prof. Mallett artık babasıyla goruşemeyeceğini kabul etmiş. Işık girdabını tamalamayı başarsa bile, makinenin ilk calışmasında kendisini istediği kadar geriye goturemeyeceğini soyluyor. Ancak zaman yolculuğunun bir gun gercekleşeceğinden emin.
Mallett şunları soyluyor: 'Hangimiz gecmişimizde birşeyleri değiştirmek istemedik? Acaba neler olurdu bunu yapabilseydik? Sevdiğim kişiye 'o arabaya binme' veya 'o ucakla gitme' diyebilseydim nasıl olurdu? Bence bu durum, gecmişi değiştirme ya da daha sonra neler olacağını, yuz yıl, iki yuz yıl sonrasında yaşanacakları bilme arzusu hepimizin icine işlemiştir. Bu bence cok temel bir arzudur.'
KAYNAK-BBC-
ilk yolcu benim 20.000 ci yılı gormek istemişimdir hep