Sosyal Guvenlik Kurumu (SGK), Eskişehirli emekli 59 yaşındaki Lutfu Demirtaş’tan Bağkur’a olan 99 bin 382 lira prim borcunu odemesini istedi.

SGK’dan gelen kağıdı gorunce şoke olduğunu soyleyen Demirtaş, "Ben 27 yıl PTT’de calışıp Emekli Sandığı’dan emekli oldum. SGK, benim 1978 yılında İstanbul’da dukkan actığımı ve prim borcumu odemediğimi soyluyor. Dukkanın acıldığı tarihte askerdim. Hic dukkan acmadım, Bağkur’la hicbir alakam yok" dedi.
Eskişehir’in Osmangazi Mahallesi’nde oturan evli ve 2 cocuk babası Lutfu Demirtaş’a SGK İstanbul İl Mudurluğu Bağcılar Sosyal Guvenlik Merkezi Muduru Halil Cırtlık imzasıyla bir yazı gonderilerek toplam 99 bin 382 lira 18 kuruşluk Bağkur prim borcunun odenmesi istendi. Yazıda şoyle denildi: "Değerli sigortalımız, Sosyal Guvenlik Kurumu olarak yaklaşık 75 milyon insanımıza sosyal guvenlik hizmeti sunmaktayız. Bu hizmetin kaliteli, hızlı ve etkin bir şekilde sunulabilmesi ve gelecek nesillere surdurebilir bir sosyal guvenlik sisteminin bırakılabilmesi, kurumumuzun gelirlerinin zamanında ve tam olarak tahsil edilmesine bağlı bulunmaktadır. Kurum kayıtlarının incelenmesi sonucunda 5510 sayılı kanunun 4’uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılığınızdan dolayı 30. 06. 2013 tarihi itibarıyla yasal suresinde odenmemiş pirim borcunuzun bulunduğu tespit edilmiş ve toplam pirim borcunuz aşağıda gosterilmiştir. Suresi icinde odenmeyen prim ve diğer alacaklarımız, 6183 sayılı amme alacaklarını tahsili usulu hakkındaki kanun hukumleri doğrultusunda icra yoluyla tahsil edilmektedir. Bu itibarla olası mağduriyetlerin onlenmesi bakımından aşağıda belirtilen prim borcunuzu odemenizi yahut bağlı bulunduğunuz sosyal guvenlik il mudurluğune merkez mudurluğune muracaat edilerek 36 aya kadar taksitlendirmenizi, bu borcların taksitlendirilerek peşinat tutarının odenmesi halinde bakmakla yukumlu olduğunuz kişiler ile kendiniz sağlık hizmetinden yararlanabileceğinizi onemle bildirir sağlıklı gunler dileriz. Toplam borcunuz 99.382,18 TL." Lutfu Demirtaş, SGK’dan gelen yazıyı okuyunca şoke oldu. SGK yetkililerinin kendisine1978 yılında İstanbul Bakırkoy Cevizli Mahallesi Cekirge Sokak’ta bir işyeri actığını ve bu tarihten itibaren prim borcunun odemediğini soylediklerini anlatan Demirtaş şoyle konuştu;

"Ben PTT’den 2004 yılında emekli oldum. Bağkur ile hicbir alakam yok. Bu buyuk bir rezalet. SGK bana Bağkur’dan 99 bin 382 lira bana pirim borcu cıkarmış. Ben hicbir yer acmadım. PTT’ye 1977 yılında memur olarak girdim. Bu kurumda 27 yıl 1 ay teknisyen olarak calıştıktan sonra emekli oldum. Dukkan actığımı one surdukleri 1978 yılında ben askerdim. SGK’dan kağıt gelince şok oldum. Yanlışlığın duzeltilmesi icin İstanbul Bağcılar Sosyal Guvenlik Merkezi’ne taahhutlu mektupla ve faksla dilekce gonderdim. Ancak bir aydır dilekceme cevap verilmedi. 77 milyonunun icinde bula bula beni buldular. Uykularım kactı, psikolojim bozuldu. Ben PTT’de memur olarak İstanbul’da da gorev yaptım. Ancak dukkan actığım iddia edilen Cevizli Mahallesi’ne hic gitmedim. Benim kimlik bilgilerim kullanılarak nasıl bir işyeri acılır? bunu da anlamış değilim. İşyerini acanlar kimlik bilgilerime nasıl ulaştı? onu da bilmiyorum. 35 yıl once acıldığı soylenen işyerinin net tur bir işyeri olduğu, halen acık mı? yoksa kapalı mı? olduğu konusunda da bir bilgim yok. Ben bir an once yanlışlığın duzeltilmesini istiyorum."

Kaynak