Samsun'un Ayvacık ilcesinde yaşayan Mustafa Gun (59), nefes borusuna kacan 3 santimetre uzunluğundaki kemik parcasıyla 5 yıl boyunca yaşadı.

Ciftcilikle gecimini surduren Mustafa Gun, 5 yıl once kemikli et yerken nefes borusuna farkında olmadan kacan 1 santim genişliğinde 3 santimetre uzunluğundaki kemik parcası Samsun Goğus Hastalıkları ve Goğus Cerrahisi Hastanesi'nde yapılan 10 dakikalık başarılı operasyonla cıkarıldı. Yemek yerken nefes borusuna kacan kemiğin kendisine bir zarar vermemesini mucize olarak nitelendiren Gun başından gecen olayı ise şoyle anlattı :

"Yaklaşık 5 sene once yemek yerken boğazıma bir şey kactı zannettim. Daha sonrasında birkac defa oksurunce boğazımdaki tıkanıklık gecti. Olaydan 6 ay sonra yine bir oksuruk tuttu beni o sırada ağzımdan 1 santimetre buyukluğunde bir kemik parcası cıktı. Ben de o zaman kendi kendime 'o gun boğazıma kacan şey kemikmiş oda şimdi cıktı' dedim. Ama asıl kemiğin buyuk olan kısmı nefes borumun icerisindeymiş ."

Bu olayın uzerinden 5 yıl gectikten sonra yine oksurmeye başladığını soyleyen Mustafa Gun, nefes borusundaki kemik parcasının uzun sure tespit edilemediğini dile getirdi. Gun, başından gecenleri şoyle aktardı:

"Bir gun yemek yerken beni gene oksuruk tuttu. Her oksurduğumde ağzımdan bir miktar kan gelmeye başladı. Bunun uzerine ceşitli hastane ve doktorlara gittim. Yapılan tetkik ve cekilen rontgenlerde hicbir şey bulunamadı. Her defasında beni 'bir şeyin yok denilerek' eve gonderdiler. En son Samsun Goğus Hastalıkları Hastanesi'ne geldim. Burada Goğus Hastalıkları Uzmanı Dr. Yıldız Atasoy, bana diğerlerinden farklı olarak tomografi cekimi yaptı. Sonucu almaya geldiğimde doktor hanım 'ben nefes borusunda garip bir şey goruyorum' dedi. Bunun uzerine bende doktora 5 yıl once başıma gelen olayı anlattım. Bunun uzerine beni Goğus Cerrahisi Uzmanı Dr. Omer Serdar Bekdemir'e gonderdi. Burada yapılan ameliyat ile boğazımdaki parcayı kısa suren bir operasyonla aldılar ."

Yemek veya cisimlerin daha cok yemek borusuna kacması ile ilgili vakalarla karşılaştıklarını kaydeden Goğus Cerrahisi Uzmanı Dr. Omer Serdar Bekdemir, nefes borusuna sert bir cisim kacan ve onunla 5 yıl boyunca rahatsızlık duymadan yaşayan hasta ile ilk kez karşılaştıklarını vurguladı. Hastanın boğazına kesik atmadan bronkoskobi yontemiyle 10 dakikalık basit bir ameliyat ile kemik parcasını cıkardıklarını ifade eden Dr. Bekdemir, şu bilgileri verdi:

"Hastamız bize iki gun once geldi. Hastanın gecmişinde yaşadığı olayı bize anlatınca bizde Tomografi cektik ve detaylı inceleme sonrasında sağ akciğer ana bronşunda bir cisim tespit ettik. Yapılan operasyon sonrasında hastamızın sağ akciğer ana bronşuna kacmış olan kemik parcasını kesi olmadan 10 dakikalık bir işlemle başarılı bir şekilde cıkarttık. Nefes borusuna yemek kacma olayları nadir gozukur, ancak yaşanan vakalarda da hastalarda ciddi rahatsızlıklar meydana getirdiği gibi olume de sebep olabiliyor. Bizim hastamızda soz konusu rahatsızlıklar gorulmemiş sadece kanlı balgamlar oluşmuş."
sondakika.com