Kutahya'nın Hisarcık ilcesinde ciftcilik yapan Mustafa Ozaydın, mısırlarına zarar veren yaban domuzlarıyla mucadelede denediği bircok yontemden sonuc alamayınca "ses bombalı" onleme başvurdu.
Ozaydın, gece saatlerinde suruler halinde mısır tarlasının bulunduğu Arpalık mevkiindeki alana inerek mısırlarına zarar veren domuzlara karşı piknik tupuyle calışan, zaman ayarlı "ses bombası" olarak adlandırılan mekanizmayı kurdu. Mustafa Ozaydın, "Mekanik sistem piknik tupuyle calışıyor ve manyeto ile ateşleme yapıyor. 5 ile 10 dakika arasında manuel olarak zaman ayarlı, 120 desibel ses şiddetine sahip mekanik kuş ve yabani hayvan kovucu cihaz 2 kilogram Lpg tupu ile 3 bine yakın patlama gercekleştiriyor. 35 donumluk mısır tarlamı domuzlardan korumak icin bircok yontem denedim ama domuz suruleriyle baş edemedim. Son care olarak bu cihazı almak zorunda kaldım. Cihaz 3 gunde 2 kilogram Lpg tupu tuketiyor. Bize masraflı geliyor ama urunun tamamını kaybetmekten korktuğumuz icin masrafına katlanıyoruz. Domuzlar cıkan yuksek desibelli sesten korktukları icin mısır tarlama gelmiyorlar. İleride ne olur bilemem" diye konuştu.
tarimpusulasi